Vrijdag 13 April 2018              @ Kerstboom uit Pekela op Grote Markt                            zaterdag 2 december 2017

Ieder jaar gaat de Groningen City Club op zoek naar een grote spar die tijdens de kerstdagen dienst kan doen als kerstboom op de Grote Markt in Groningen. In september ging Louis van der Tuin met Harry Hartman van Wagenborg op pad om vier van de tientallen aangeboden sparren te bekijken. Deze staan in Oude Pekela, Muntendam, Zuidlaren en Doezum. Alle voors en tegens werden tegen elkaar afgewogen. Hierbij werd o.a. rekening gehouden met de de bereikbaarheid voor de kraan en oplegger en de hoogte en volume van de bomen.

Uiteindelijk viel de keus op de 20 meter hoge spar voor het huis van de familie Ots aan de Hendrik Westerstraat in Oude Pekela. Aanstaande vrijdag wordt de boom geveld en vervolgens met behulp van een grote kraan op een dieplader van de firma Wagenborg getakeld.

Op woensdag 13 december worden op de Grote Markt de lichtjes in de spar uit Oude Pekela ontstoken. Zo zal de boom voor de tweede keer dienst doen als kerstboom, want jaren geleden werd hij voor dit doel aangeschaft en stond hij te stralen in de woonkamer van de boerderij aan de Hendrik Westerstraat.

 

@ Veel dode vissen in Pekelderdiep                                            zondag 6 augustus 2017

In een klein gedeelte van het Pekelderhoofddiep is er last van zuurstofarm water. Overigens is dit ook het geval in andere kanalen. Het vermoeden is dat dit komt door de hevige regenval van de afgelopen week met daarnaast de broeierige temperatuur.


Op dit moment is men bezig het kanaal door te spoelen met fris zuurstofrijk water en de dode vissen worden dagelijks opgeruimd. Dit zal nog enige dagen duren, maar dan moet het verbeteren.

 

@ Hennepkwekerij opgerold                                                    woensdag 2 augustus 2017

In Oude Pekela is dinsdagmiddag een hennepkwekerij opgerold. De politie trof in een woning aan de Feiko Clockstraat honderd wietplanten aan.

Zowel de planten als de kweekapparatuur zijn in beslag genomen en vernietigd. Het is niet bekend of er verdachten zijn aangehouden
 

@ Ongeval met buggy                                                                             maandag 3 juli 2017

Bij een aanrijding op een zebrapad is maandag aan de Sportlaan in Oude Pekela een kind in een buggy gewond geraakt. Dat meldt de politie.

Het is niet duidelijk hoe het ongeval kon gebeuren. De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd. Het slachtoffer is met een ambulance naar het UMCG gebracht.

 

 

@ Ongeval Zuidwending                                                                    donderdag 11 mei 2017

De politie had woensdagavond een blauwe auto in het vizier welke een andere rijstijl hanteerde dan normaal is toegestaan. Men achtervolgde de auto maar de man reed met een snelheid van rond de 140 km per uur. De auto reed vanuit Veendam naar Nieuwe Pekela. Op de Zuidwending verloop de bestuurder in de bocht de macht over het stuur en raakte met de auto op de kop in de berm. Agenten hebben samen met een omstander een 74-jarige bestuurder onder zijn auto vandaan getrokken. De traumaheli kwam ook ter plaatse. De man is uiteindelijk met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Er is bloed van de man afgenomen om te onderzoeken of de man onder invloed heeft gereden. De uitslag hiervan kan enkele weken op zich laten wachten. Tevens bleek dat de man geen geldig rijbewijs heeft. De Verkeersongevallen Analyse van de politie heeft onderzoek gedaan.

 

@ Herdenking 4 mei                                                                              donderdag 4 mei 2017

Ook in onze gemeente werd vanavond de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien herdacht.
Zowel in Oude Pekela en Nieuwe Pekela werd 2 minuten stil gestaan aan deze indrukkende gebeurtenissen uit het verleden.

Burgemeester Jaap Kuin kwam naar Nieuwe Pekela om vervolgens een toespraak te houden, vervolgens lazen vier leerlingen van het Dollard College een gedicht voor en werd de vlaggenceremonie uitgevoerd door leden van Scouting Pekela. 

In Oude Pekela werd een toespraak gedaan door locoburgemeester Hennie Hemmes waarna twee leerlingen van het Dollard College (Isabeau Postumus en Dionne Hartlief) een passend gedicht voordroegen.

Het thema van dit jaar was "Vrijheid geef je door".

 

@ Wel of geen herindeling Pekela?                                              woensdag 22 maart 2017

Hoe moet het nu verder met de gemeente Pekela? De gemeente Pekela heeft in de raadsvergadering van gisteravond dit onderwerp ter discussie gesteld.
Wethouder Hemmes begon met de aftrap en schetste wat de afgelopen periode is gebeurd. De raad had verschillende standpunten; samengaan met andere buurgemeenten? Afwachten reactie van de provincie?
Als het aan de SP ligt en aan de voorzitter van de inforaad, burgemeester Jaap Kuin ligt nu even rust nemen en na de verkiezingen in maart 2018 verder kijken. De raad kan zich daarin vinden.

 

@ Tweede Kamerverkiezingen                                                        donderdag 16 maart 2017

De SP is met één stem te weinig niet de grootste partij geworden tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. De PVV kreeg 1788 stemmen en is daarmee de grootste in de gemeente Pekela geworden. Op de derde plaats is geeindigd de VVD met 784 stemmen. De PvdA, in 2012 nog de grootste met 40% van de stemmen, is de grote verliezer in Pekela eindigde na CDA op een zesde plaats.

 

@ Hoe nu verder met de indeling Pekela?                                      dinsdag 28 feburari 2017

Hoe moet het nu verder met de gemeente Pekela? De gemeente Veendam heeft in de raadsvergadering van 28 februari besloten om niet te gaan samenwerken met de gemeenten Pekela en Stadskanaal. De laatste twee gemeenten zien dit wel zitten.

In Oude Pekela kreeg de SP de fractie Samen Voor Pekela (SVP) niet aan zijn kant. Hierdoor ontstond een meerderheid die voor de fusie is met de gemeenten Veendam en Stadskanaal.

De komende vergadering zal op 21 maart plaatsvinden.

 

@ Hennep                                                                                      dinsdag 28 februari 2017

De politie heeft maandagmiddag een hennepkwekerij boven pizzeria Samarino ontmanteld aan de Dr. Brouwerstraat in Nieuwe Pekela.

Om hoeveel planten het gaat en of er personen zijn aangehouden is niet bekend. Wel zijn alle planten en materialen in beslag genomen.

 

@ Herindeling                                                                      zondag 12 februari 2017

Komt er een herindeling tussen de gemeente Pekela, Veendam en Stadskanaal? Op 28 februari zal het definitieve antwoord luiden. Afgelopen week hebben zowel, Veendam, Stadskanaaal en Pekela apart dit punt behandeld in de gemeenteraad. In de gemeente Pekela is de verdeling momenteel als volgt: Voor herindeling zijn: PvdA 2; CDA 2; VVD 1; GL 1 en CU 1. En tegen: SP 4.
Het lijkt erop dat de enige plaatselijke partij in Pekela de doorslag moet geven, wel of niet herindelen. Een flinke klus en grote verantwoording voor Samen voor Pekela. De meerderheid van de gemeenteraad in Veendam heeft afgelopen week tegen een herindeling gestemd. Of ze bij hun besluit blijven, zal blijken op 28 februari a.s.

 

@ Rustig oud en nieuw                                                             maandag 3 januari 2017

Oud en nieuw is onze gemeente rustig verlopen. Burgemeester Jaap Kuin: ��Mijn indruk was al dat de jaarwisseling in Pekela rustig is verlopen en dit geven de cijfers nu ook aan. In totaal is er ongeveer voor �¬ 10.000 schade.

Er was veel schade door vreugdevuren op het wegdek, afvalbakken en straatnaamborden.


 

 

@ Woningbrand Nieuwe Pekela                                                 dinsdag 29 november 2016

De brandweer van Pekela kreeg om 15.00 uur de melding binnen van een woningbrand aan de Ds. S. Tjadenstraat in Nieuwe Pekela. Ook de brandweer van Veendam werd opgeroepen met een hoogwerker.

De omwonenden werd geadviseerd om ramen en deuren te sluiten in verband met de rookonwikkeling richting Oude Pekela.

De woning kan als verloren worden beschouwd.
Onze reporter Edwin Brouwer was ter plaatse en maakte de volgende foto's.


 

 

 

 

@ N366 - Twaalf dagen                                                          dinsdag 15 november 2016

De N366 is vanaf woensdag 16 november 06:00 uur tot maandag 28 november 06:00 uur volledig gestremd tussen Veendam en Nieuwe Pekela. Van vrijdag 25 november 06.00 uur tot maandag 28 november 06.00 uur is ook het wegvak tussen de aansluiting bij Nieuwe Pekela en bij Alteveer (N365) afgesloten voor al het verkeer. In die periode vindt de verplanting van bomen plaats. De bomen gaan verhuizen omdat de N366 op dit traject wordt verdubbeld en daarvoor is meer ruimte nodig. De omleidingsroute loopt vanuit Veendam via de N33 en de A7 naar Winschoten en via de N367 naar Pekela en omgekeerd. Twee jaar geleden is al begonnen met de voorbereidingen voor de verplanting. Toen is de grond rond de kluit van de (grote) bomen gedeeltelijk afgegraven. Daardoor hebben de bomen nieuwe wortels aangemaakt, waarmee ze op hun nieuwe plek straks goed kunnen wortelen. De verplanting gebeurt bewust eind november. Dan zijn de bomen kaal en daardoor het minst kwetsbaar voor de verhuizing.

De grootste bomen langs de N366 tussen Veendam en Pekela die worden verplant, zijn eiken van 20 à 25 meter hoog. Ze hebben een kluit van 4 bij 4 meter en wortels die tot 80 centimeter in de grond zitten. Voor deze grote bomen geldt dat eerst nog het laatste deel van de kluit wordt uitgegraven, waarna een hijskraan ze uit de grond tilt. De kleine bomen worden verplant met een machine die lijkt op een ijscolepel. Daarmee kunnen de kleine bomen in één keer uit de grond worden gehaald. De bomen worden verplaatst naar een plek met voedzame grond in de zuidelijke berm van de toekomstige verdubbelde N366, die de provincie al eerder hiervoor speciaal heeft aangelegd.

Van vrijdag 25 november 06.00 uur tot maandag 28 november 06.00 uur is ook het wegvak tussen Nieuwe Pekela en Alteveer (bij de aansluiting van de N366 met de N365) gesloten voor al het verkeer. Ook deze stremming is nodig in verband met het verplanten van bomen. Geschikte bomen verhuizen vanuit dit wegvak naar de nieuwe berm tussen Veendam en Pekela.

 

@ Dance feest in Pekela?                                                          zondag 23 oktober 2016

Een groep vrienden uit Pekela droomt er al jaren over een festival in Pekela. En volgend zomer is het wellicht zover. De voorbereidingen voor een soort dance-festival zijn in volle gang. De plek is al gekozen: een groot veld bij het Heeresmeer in Nieuwe Pekela.

De jongens Marco Nicolai, Bart Heikens, Kevin Jonker en Floris Jan Meijer denken een vergunning te krijgen voor 500 man. 'Als we 80 à 90 procent van de kaarten verkopen, zijn we dik tevreden', aldus Kevin. Het festival zal is in de open lucht en zal 10 uur lang duren: van 14.00 tot 0.00 uur. De datum is nog niet bekend, maar waarschijnlijk wordt het eind juli 2017.

We houden u op de hoogte!

 

 

 

@ Tijdelijke stremming na ongeval N366                              dinsdag 4 oktober 2016

Dinsdag aan het eind van de middag deed zich een ongeval plaats op de N366 tussen Veendam en Nieuw Pekela. Vier auto's waren betrokken bij dit ongeval. Twee inzittenden zaten bekneld maar toen de brandweer arriveerde waren ze inmiddels uit de auto.

De weg is enige tijd afgesloten geweest waardoor er lange filo's onstonden in de avondspits.

 

@ Aantal asielzoekers AZC terugbrengen                                 zaterdag 24 september 2016

De opvangcapaciteit van het asielzoekerscentrum (azc) in Oude Pekela wordt tijdelijk met 300 plaatsen teruggebracht in verband met recente incidenten. Dat heeft de gemeente Pekela gisteren bekendgemaakt. Vorige week kondigde burgemeester Jaap Kuin een noodbevel af nadat inwoners op Facebook opriepen om te verzamelen bij het azc.

Pekela besloot in overleg met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en het Openbaar Ministerie om het aantal opvangplekken daarom tijdelijk te verminderen van vijfhonderd tot tweehonderd. De maatregel geldt tot 1 januari 2017. Wat er daarna gaat gebeuren met het azc wordt volgens de gemeente met het COA overlegd. Volgens de gemeente is het nu aan het COA om opvang te vinden voor de driehonderd bewoners die moeten vertrekken.

Burgemeester Kuin stelt in een persverklaring:

��Er zijn stevige en indringende gesprekken gevoerd met het COA. Samen zijn we overeengekomen dat het voor de leefbaarheid, veiligheid en rust in het dorp beter is om de maximale capaciteit terug te brengen naar 200. Ik heb hierover indringend gesproken met Staatssecretaris Dijkhoff. Hij heeft erkend dat de situatie in Oude Pekela om maatregelen vraagt.��

 

@ Auto te water                                                                              zaterdag 23 juli 2016

Aan de Feiko Clockstraat in Oude Pekela is vrijdagmiddag een auto in het Pekelderhoofddiep beland.

Het voertuig kwam met de achterkant in het water terecht. De brandweer van Oude Pekela kwam ter plaatse en een duikteam uit Delfzijl werd gealarmeerd. Ze hoefden niet in actie te komen. De 19-jarige bestuurder en de twee passagiers konden zelf uit de auto komen. Bergingsbedrijf Fruitema heeft vervolgens de auto uit het water gehaald.

 

@ Vernielingen begraafplaats Oude Pekela                                    zaterdag 23 juli 2016

Op woensdag 20 juli 2016 zijn er meerdere graven vernield op de begraafplaats aan de Wedderweg in Oude Pekela. Het gaat om graven op het begraafplaatsgedeelte toebehorend aan de protestantse gemeente  (graven uit circa 1800).

Vorige week was er al schade toegebracht aan het nieuwe monument op het strooiveld. Toen zijn er meerdere blanco herinneringsplaatjes losgehaald en verbogen. Wethouder Jaap van Mannekes: ��Het vernielen van graven en monumenten is respectloos, een laffe daad. Als gemeente hebben we aangifte gedaan en we hopen dat de dader(s) snel worden gepakt. We houden momenteel een extra oogje in het zeildoor regelmatig te surveilleren. Grafschennis kan niet ongestraft blijven.��

info: gemeente Pekela

 

@ Jumbo Supermarkt Pekela gaat verbouwen                            maandag 18 juli 2016

De Jumbo supermarkt in onze gemeente gaat verbouwen. De winkel zal gesloten zijn van 11 t/m 25 oktober a.s. Op woensdag 26 oktober zal de officiele her-opening zijn met o.a. een zelfscansysteem en een drive-through PickUpPoint, waarbij men vooraf de boodschappen telefonisch en per internet kunnen bestellen en per auto af kunnen halen. 

De dichtbijzijnde drive-through zijn momenteel te vinden in Vlagtwedde en Veendam.

 
@ Ook altijd in een film willen spelen?                                        woensdag  9 juni 2016

Ook altijd al een rol willen spel in een speelfilm? Dit is uw kans, volgende week worden er opnames gemaakt in Pekela. Het is een rol waarbij u als demonstrant reuring moet maken, geen tekst.

KRO-NCRV starten met de opnames van de nieuwe Nederlandse dramaserie Petticoat in de hal van voormalig strokartonfabriek Free & Co in Oude Pekela. De serie, met liedjes van componist Henny Vrienten, is gebaseerd op de gelijknamige succesmusical. Petticoat zal dit najaar worden uitgezonden op NPO 1. Petticoat vertelt het humoristische verhaal van de Groningse Patricia Jagersma, oftewel Pattie (gespeeld door Abbey Hoes).

In één van de hallen van hennepverwerkend bedrijf Hemplax is SIEPCO gehuisvest. SIEPCO is de opvolger van de stichting Stoommachine Free & Co. De vader van Patricia Jagersma werkt in de strokartonindustrie. De hal fungeert dan ideaal als decor voor de opnames. De hal is uitgerust met een volledig gerestaureerde stoommachine. Een mooie opsteker voor de mannen van Siep & Co.

Wilt u zich opgeven voor een rol, dit kan bij Tammo Tillema; T.Tillema@gmail.com (doe het wel snel!!!)

 
@ Hennepkwekerij opgerold                                                         donderdag 26 mei 2016

De gemeente Pekela heeft in opdracht van burgemeester Kuin een woning aan de Berkenlaan in Nieuwe Pekela voor een nog nader te bepalen duur gesloten. In het pand is dinsdag een hennepkwekerij aangetroffen. Daarnaast zal woningcorporatie Acantus over gaan tot het ontbinden van de huurovereenkomst. Bij de politie waren tips binnengekomen over een mogelijke kwekerij en over drugshandel in en rondom de woning aan de Berkenlaan. De dienders zijn daarop de woning binnengegaan en op een hennepkwekerij gestuit. Er zijn in totaal 125 hennepplanten gevonden. De dader is opgepakt door de politie.

@ Het Dokhuis geopend                                                                   donderdag 26 mei 2016

Woensdag 25 mei was er veel werk aan de winkel om de inboedel van 27 appartementen van de Molenhof over te brengen naar het nieuwe verpleeg- en zorgcentrum Het Dokhuis.

Tussen de middag werden zowel de bewoners en de verhuizers getrakteerd op een stamppottenbuffet met worst of een gehaktbal, waar zanger en toetsenist Johan voor de muzikale omlijsting zorgde.

Aan het eind van de middag was alles ingericht en gingen de bewoners onder begeleiding van een muziekband langs het Pekelderdiep in een treintje richting hun nieuwe intrek. Daar aangekomen stonden ongeveer 60 medewerkers, familie en andere belangstellenden de bewoners op te wachten om ze een hartelijk welkom te heten. De ingang was versierd met een prachtige blauw-witte ballonnenboog.

Binnenkort zullen nog 5 inwoners van Old Wolde en Clockstede verhuizen naar dit nieuwe zorgcentrum, waarmee alle 32 appartementen bewoond zullen zijn.

@ Grote brand papierloods Virol Scheemda                             dinsdag 3 mei 2016

Enkele brandweerkorpsen in de regio werden vanavond opgeroepen voor een zeer grote brand bij recyclingbedrijf voor papier in Scheemda. Enkele wegen in de omgeving werden afgezet en werd er een NL-Alert verstuurd voor oa Scheemda, Winschoten en Pekela voor de grote zwarte rookwolken.

De brand kan nog enkele dagen aanhouden.

@ Garages gaan in vlammen op                                                         zondag 1 mei 2016

Rond 03.00 uur moesten de brandweerkorpsen van Nieuwe- en Oude Pekela in actie komen voor twee houten schuren welke aan de Vrijheidsstraat in brand stonden. 

De garages waren niet meer te redden en moeten als verloren worden beschouwd.

@ Pinken gered uit gierkelder                                                  donderdag 28 april 2016

De brandweer van Nieuwe Pekela werd woensdag opgeroepen voor redding van drie pinken. Ze waren nog door onbekende oorzaak vast komen te zitten in een gierkelder. Nadat de roosters waren verwijderd, kon men worden gered. Er was geen blijvend letsel. Nadien kon de brandweer met een goed gevoel terugkeren naar de kazerne.

@ Lintjesregen in Pekela                                                                   dinsdag 26 april 2016

In 2016 zijn in onze gemeente twee Pekelders Koninklijk onderscheiden met een lintje. Burgemeester Jaap Kuin van de gemeente Pekela had de eer om Geert Begeman en Ad van Maren deze op te spelden.

Begeman (90) is initiatiefnemer en oprichter van Boer en Beat (1970-1995). Hij stelde zijn schuur van de boerderij aan de Achterweg in Oude Pekela beschikbaar voor de plaatselijke jeugd. Daarnaast is Begeman actief ondersteuner van diverse exposities en culturele activiteiten (1995 tot heden). Hij stelt zijn schuur beschikbaar en laat schoolklassen kennis maken met het boerenleven. Ook geeft hij voorlichting over de Veenkoloniën. Hij schreef twee boeken over het vroegere boerenleven en het destijds gebruikte gereedschap. Sinds 2014 organiseert hij jaarlijks een poëziefestival. 

Ad van Manen (75) heeft de Stichting Philippine Care opgericht. De Stichting ondersteunt de allerarmsten op de Philippijnen door het aanleggen van drinkwater- en elektravoorzieningen, het bouwen van huizen en het financieren van middelbaar- en beroepsonderwijs. Enkele keren per jaar reist hij naar het gebied om toe te zien op de voortgang van de projecten en neemt dan goederen en hulpmiddelen mee.

@ Pekela gastgemeente vier en 5 mei                                                  vrijdag 22 april 2016
De Stichting Vier 5 mei is verantwoordelijk voor de viering van de vrijheid in de provincie Groningen. Jaarlijks benadert de Stichting een gemeente om samen het programma rondom 5 mei te vullen. In 2016 is de provincie Groningen bovendien de gastprovincie van Nederland.

Het Oranje Bevrijdingscomite Pekela (OBCP) heeft in nauwe samenwerking met de gemeente Pekela, tal van organisaties, verenigingen, vrijwilligers en dit jaar ook namens de Stichting Vier 5 mei het activiteitenprogramma van 11 april tot en met 5 mei 2016 uitgewerkt. Het is dit jaar weer gelukt om een groot en toegankelijk feest mogelijk te maken in Boven -, Nieuwe- en Oude Pekela.
Enkele hoogtepunten de komende weken

 

  • 11 april tot en met 5 juni: In MFC De Binding: De expositie Met elkaar voor een ander. Verzet in Pekela 1940-1945
  • 18 april: Nabestaanden van communistische verzetsstrijders uit Pekela ontvangen uit handen van burgemeester Jaap Kuin het boek. Het communistisch verzet in Groningen van Ruud Weijdeveld.
  • 4 mei: De documentaire in tijden van strijd verdeeld in vrede van Liefke Knol wordt om 18.00 uur uitgezonden op Podium.TV.
  • 5 mei: Hardlopers uit Pekela halen het Bevrijdingsvuur op uit Wageningen en brengen dit in estafetteloop naar het Stadspark in Groningen.
  • Om 13.00 uur wordt dit Bevrijdingsvuur op het hoofdpodium in Groningen ontstoken door premier Mark Rutte en burgemeester Jaap Kuin. Hiermee geven zij het startsein voor alle festiviteiten in het hele lang.
@ Voormalig VCP-raadslid met de dood bedreigd                    vrijdag 22 april 2016


De politie heeft woensdagavond drie mannen aangehouden bij een woning aan de Onstwedderweg in Nieuwe Pekela. Zij werden verdacht van bedreiging van de bewoner en vernieling van zijn woning.

De bewoner, voormalig VCP-raadslid Johan Swarts, deed aangifte. Op Facebook zegt hij: ��De gebeurtenissen waarin ik met de dood ben bedreigd en bij ons een raam is ingegooid zijn aanleiding om te stoppen met schrijven op mijn blog. In het besef dat mijn vrouw op haar vaste plek had kunnen zitten waar de steen door het raam is gegooid is niet te bevatten. Ze had het leven kunnen laten�¦ Moet er niet aan denken. De gezondheid van mij, mijn vrouw en naaste familie is meer waard dan een verhaal over verloren communisme en fascisten��.

De verdachten zijn ingesloten voor nader onderzoek. Een van hen is in vrijheid gesteld na overleg met het Openbaar Ministerie. Twee van de verdachten zitten nog vast. Het gaat om een 31-jarige man uit Nieuwe Pekela, een 34-jarige man uit Oude Pekela.

@ Weerbaarheidstraining Rots & Water                                        zondag 20 maart 2016

Eersteklas-leerlingen van vestiging Pekela van het Dollard College hebben voor het eerst deelgenomen aan een weerbaarheidstraining Rots & Water. Deze week ontvingen ze, uit handen van de Pekelder burgemeester Jaap Kuin, hiervoor een certificaat.

In samenwerking met de gemeente Pekela en het Centrum voor Jeugd en Gezin Pekela (CJG) konden de basisscholen en het Dollard College de weerbaarheidslessen verzorgen. Leerlingen van klas 1Ba van vestiging Pekela hebben samen met hun mentor/docent Ingmar van Dam tien weerbaarheidslessen gevolgd bij René Beertema van Budocentrum Chikara.

Rots & Water gaat uit van de waterhand en de rotshand. De leerlingen hebben geleerd om eerst met je waterhand iets op te lossen, voordat je met je rotshand iets gaat forceren. De leerlingen hebben verschillende afweer- en gevechtshoudingtechnieken geleerd. Hoe geef je je eigen grens aan? Wanneer vind je iets prettig en wanneer niet meer? In de tiende les mochten de leerlingen zelf les geven. Zo konden ze aan René en hun mentor laten zien, wat ze geleerd hebben. Een leuke en waardevolle afsluiting van een geslaagde training. Samen met docent Jessica Nieuwland wordt vanaf volgend schooljaar de training Rots & Water jaarlijks aan meerdere leerlingen op vestiging Pekela gegeven - See more at:

@ Koffieconcert in Albatrosgebouw                                    donderdag 7 januari 2016

Zondag 17 januari om 11.00 uur brengen zangeres-presentatrice-cabaretiere Femke Wolthuis, pianist-cabaretier (en partner) Eric Bergsma en vader-violist Willem Wolthuis vrolijke, opzwepende, fervente en soms vergeten muziek tijdens een koffieconcert in het Albatrosgebouw in Nieuwe Pekela. Kaarten aan de kassa of in de voorverkoop voor 10,00.

@ Sinterklaas is weer in het land                                                    zondag 15 november 2015

Sinterklaas en zijn pieten zijn zaterdag weer vanuit Spanje aangekomen in Nederland. De Sint bracht als eerst een bezoek aan Meppel, vervolgens ging hij in een open auto richting Pekela. De nieuwe burgemeester Jaap Kluin kon de Sint verwelkomen nabij supermarkt Poiesz.

@ Schollema legt ambtsketting neer                               maandag 2 november 2015

Burgemeester Schollema heeft vrijdag afscheid genomen van de gemeente Pekela tijdens een receptie in De Binding. Bijna 1000 mensen kwamen langs om het de hand te schudden.

Schollema werd tijdens deze middag benoemd tot ereburger van de gemeente Pekela.

Sinds 1 januari 1999 was Meindert Schollema burgemeester van de gemeente Pekela.

@ Ongeval met letsel                                                               zaterdag 16 oktober 2015

Een 39-jarige automobilist uit Nieuw Pekela heeft vrijdagavond een ongeval veroorzaakt op de W.H. Bosgrastraat in Oude Pekela. De man botste op twee stilstaande auto's en kwam tegen een gevel van een woning tot stilstand.

De man is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht waar ook een bloedproef is afgenomen. Het rijbewijs van de man is in beslag genomen door gevaarlijk rijgedrag. 

 

@ Brandweer rukt uit naar De Molenhof                                zaterdag 19 september 2015

De brandweer van Winschoten kreeg om 20.06 uur de melding binnen van een brand bij De Molenhof aan de Scholtenswijk.

De hulpdiensten gingen met de ladderwagen ter plaatse. Veel ramptoeristen kwamen langs om alles te volgen. Tevens was er veel politie op de been.

Het brandje is ontstaan op de beganegrond en was snel onder controle.

@ Kortsluiting bij Jumbo                                                       maandag 30 augustus 2015

In de nacht van zaterdag op zondag jl. is kortsluiting ontstaan bij de Jumbo in Oude Pekela. Personeel van de supermarkt kwam zondagmorgen de winkel binnen en rook een brandlucht. Uiteindelijk bleek de kortsluiting te zijn ontstaan in een karretje dat de winkelwagentjes kan verplaatsen.

De brandweer is geinformeerd en heeft meting gedaan. De supermarkt kon gewoon zondagmiddag open.

@ Eenzijdig ongeval Nieuwe Pekela                                                dinsdag 10 juni 2015

Bij een verkeersongeval bij de oprit van de N366 ter hoogte van Nieuwe Pekela is dinsdagavond een 61-jarige man uit Muntendam om het leven gekomen.

Het ongeval gebeurde even voor acht uur met de oprit van Nieuwe Pekela naar Veendam. De man is met zijn auto van de oprit afgereden en op zijn zijkant in de sloot terecht gekomen. Toen de eerste hulpdiensten aankwamen was de bestuurder van de auto al overleden. De politie doet onderzoek naar de oorzaak van het ongeval. Tijdens de hulpverlening en het onderzoek is de oprit enige tijd afgesloten geweest.

@ Pekelder duo schopt jongen bewusteloos                               zondag 24 mei 2015

Twee 16-jarigen uit Oude Pekela zijn gearresteerd na openbare geweldpleging. Het duo zou een 20-jarige man uit Scheemda in de Torenstraat in Winschoten afgelopen zaterdagnacht hebben geslagen en geschopt.

De jongen kreeg uiteindelijk een trap tegen het hoofd waardoor de jongen bewusteloos raakte. Het Pekelder duo werd daarna door tips van getuigen opgespoord.

 

@ Auto valt van talut                                                                        zaterdag 23 mei 2015

Zaterdagmiddag is bij een eenzijdig ongeval bij de oprit naar de N366 een vrouw gewond geraakt. Rond half twee is in Nieuwe Pekela een automobiliste door onbekende oorzaak van het talud bij de oprit naar de N366, richting Veendam, gereden.

Zij kwam beneden tegen een boom tot stilstand.
Zij is met onbekend letsel naar het ziekenhuis vervoerd. De oprit is enige tijd afgesloten geweest voor bergingswerkzaamheden.

@ Politie zet achtervolging in                                                            dinsdag 19 mei 2015

De politie werd afgelopen nacht gebeld door iemand dat er een slot van een fiets werd geforceerd nabij winkelcentrum De Helling. De politie zette de achtervolging in de fiets werd bij een woning aan de Vrijheidsstraat aangetroffen.

Een 36-jarige man uit Oude Pekela ontvluchtte de politie maar kon deze na achtervolging aanhouden in de Hugo de Grootstraat.

@ Militairen komen te hulp bij Scouting Pekela                                woensdag 13 mei 2015

In Nieuwe Pekela zijn 24 militairen gisteren en vandaag bezig geweest met de bouw van een nieuw onderkomen voor Scouting Pekela. De militairen hebben de scouts geholpen tijdens de actie Operatie Victorie van Radio Veronica.

Defensie viert samen met Veronica zeventig jaar bevrijding. Verdeeld over het hele land hebben militairen met zeventig verschillende projecten hun ondersteuning aangeboden. Een van die projecten is de bouw van het nieuwe clubhuis voor Scouting Pekela.

Het nieuwe scoutingpand is een twee verdiepingen tellende voormalige directiekeet van de BAM. Het gebouw is in meerdere onderdelen vervoerd vanuit Groningen.

@ Kinderen uit Pekela gewond bij ongeval Oosterwolde           update: zondag 3 mei 2015

Bij een ongeluk met een hoogwerker in Oosterwolde in Gelderland zijn een dode en tien gewonden gevallen, drie van hen zijn zwaargewond. Onder de gewonden zijn acht kinderen. De dode is een man van 48 uit Oosterwolde. Bij het ongeval waren ook twee kinderen van 4 jaar uit Oude Pekela bij betrokken.

De gewonden zaten in het bakje van de hoogwerker en ook op de grond zijn mensen gewond geraakt.

Volgens burgemeester Adriaan Hoogendoorn  van de gemeente Oldebroek stond de kraan niet stabiel en is die op de man terechtgekomen. De man is ter plekke overleden. De gewonden zijn tussen de 4 en 23 jaar. Tien gewonden zijn met traumahelikopters en ambulances naar verschillende ziekenhuizen gebracht.

De hoogwerker werd bediend door een ervaren machinist. De politie en de arbeidsinspectie stellen een onderzoek in naar het ongeluk.

Oldtimershow

Op het terrein was een oldtimershow aan de gang. Er waren 400 tot 500 bezoekers. Er waren daarnaast verschillende activiteiten, ook voor kinderen. Het evenement is afgelast.

@ Schollema gaat met pensioen                                                             vrijdag 1 mei 2015

Burgemeester Meindert Schollema (64) van Pekela heeft donderdag formeel zijn ontslag ingediend. Hij gaat met pensioen. Op 1 november neemt hij afscheid. Schollema is zestien jaar burgemeester geweest van Pekela en was daarvoor 23 jaar wethouder in Loppersum.

Schollema laat weten dat hij meer tijd wil doorbrengen met zijn familie. Hij en zijn echtgenote willen te zijner tijd terugkeren naar het Hogeland, waar hij is geboren en getogen. ,,Tot mijn afscheid zal ik me voor de volle honderd procent blijven inzetten voor Pekela. Een gemeente om trots op te zijn.''

Wie Schollema gaat opvolgen is nog niet bekend.

@ Sluiting kantoor Rabobank Oude Pekela                                zaterdag 25 april 2015

Het filiaal van de Rabobank aan de Raadhuislaan in Oude Pekela gaat per 1 juni a.s. sluiten. Een geldautomaat blijft wel in Oude Pekela, het is onwaarschijnlijk dat deze op dezelfde plaats blijft.

De gemeente Pekela telde in 2011 twee Rabobank filialen, op 30 december 2011 sloot het filiaal aan de Kerkstraat in Nieuwe Pekela.

Rabobank Stad- en Midden Groningen heeft 13 geldautomaten.

@ Burgervaarder zoekt dader                                                          zondag 5 april 2015

Onze burgervaarder Meindert Schollema zoekt via zijn Facebook-account de dader die op zaterdagochtend om ongeveer 10.00 uur tegen de achterzijde van zijn auto heeft aangereden. Het voorval vond plaats op het parkeerterrein bij winkelcentrum De Helling. Meindert vermeld dat diegene ook behoorlijke schade dient te hebben. Diegene mag zich melden. Bent u getuige geweest van dit voorval dan kunt u dit uiteraard ook kwijt bij de heer Schollema. De auto van onze burgervaarder is een koffie bruine Nissan Murano. Rutger Castricum (journalist van PowNed) heeft inmiddels een Tweet de wereld ingestuurd.

@ Forse nederlaag voor PvdA in Pekela                                 donderdag 19 maart 2015

De PvdA is net als in de rest van Nederland ook in onze gemeente hard getroffen. Men behaalde 10,5% van de stemmen, vier jaar eerder lag het percentage op 31,1%.

De grootste winnaar is de SP geworden met 26% van de stemmen, vier jaar eerder lag dat nog 20%.

Hieronder de uitslag in de gemeente Pekela.

 
Partij 2011   2015  
Opkomstpercentage   50,85   47,92
  Stemmen % Stemmen %
PvdA 1.577 31,08 490 10,49
VVD 433 8,53 274 5,87
SP 1.012 19,95 1.212 25,94
CDA 491 9,68 403 8,63
D66 123 2,43 124 2,66
PVV 656 12,93 851 18,22
ChristenUnie 216 4,26 216 4,62
GROENLINKS 205 4,04 129 2,76
PvhN 180 3,55 82 1,76
PvdD 91 1,79 112 2,40
50PLUS 90 1,77 114 2,44
Groninger Belang - - 438 9,38
Red het Noorden - - 82 1,76
Grunnegers veur Stad en Ommelaand - - 24 0,51
Seniorenpartij Groningen - - 30 0,64
Verenigde Communistische Partij - - 65 1,39
MenS - - 4 0,09
Vrij Mandaat - - 3 0,07
Groningen Centraal! - - 19 0,41
         
Geldige stemmen 5.074   4.672  
Blanco en ongeldige stemmen 22   42  
Aantal uitgebrachte stemmen 5.096   4.714  
Aantal opgeroepen kiezers 10.021   9.837  
         
@ Ongeval Holland Marsh                                                   donderdag 5 maart 2015

Twee auto's zijn afgelopen woensdagavond in botsing gekomen op het Holland Marsh. Eén automobilist kwam op de andere rijbaan terecht. Een ambulance kwam ter plaatse om eerste hulp te bieden. Bergingsbedrijf Fruitema heeft de auto's afgesleept.

@ Man bedreigt portier in Veendam                                                   zondag 26 januari 2015

Een 19-jarige man uit Oude Pekela is zaterdagnacht aangehouden nadat hij portiers een café aan het Prins Hendrikplein in Veendam had bedreigd.

Hij zou een van de portiers ook met een glas hebben geslagen.

@ Boom valt op vrachtauto bij de Aldi                                             woensdag 7 januari 2015

De cabine van de vrijwel nieuwe vrachtwagen raakte zwaar beschadigd. Ook het dak van de Aldi is beschadigd. De eigenaar van de boom heeft de boom laten verwijderen. Vrijdagochtend 9 januari rond 9:00 uur is er tijdens het lossen van een vrachtwagen een boom op de cabine gevallen. De grote beukenboom bij de Aldi supermarkt bij winkelcentrum De Helling in Oude Pekela is mogelijk door de harde wind omgewaaid.

De boom viel boven op een vrachtwagen die net wilde lossen. Ook het dak van de Aldi is flink beschadigd.

De chauffeur was net uitgestapt en wilde dedeuren van de trailer opendoen toen de boom viel. Hij ontsnapte nipt aan de dood. Zijn nieuwe vrachtwagen die nog geen 20.000 km op de teller heeft is afgesleept.

@ Afspraak maken voor bezoek gemeentehuis                              maandag 5 januari 2015

Sinds deze week kunt u op het gemeentehuis alleen als u een afspraak heeft gemaakt! Dit geldt ook voor het spreekuur van de Sociale Dienst. Bij het maken van een afspraak kunt u zelf kiezen wanneer u het gemeentehuis wilt bezoeken. U wordt direct geholpen op het tijdstip dat u een afspraak heeft gemaakt.

Afspraak maken U kunt eenvoudig en snel een afspraak maken op www.pekela.nl/afspraakmaken. Wilt u liever persoonlijk iemand spreken die een afspraak voor u maakt, dan kunt u telefonisch contact opnemen met de gemeente.

Wanneer geen afspraak nodig? Er zijn uitzonderingen waarvoor u geen afspraak hoeft te maken. Voor het afhalen van aangevraagde reisdocumenten en rijbewijzen hoeft u geen afspraak te maken. U kunt uw reisdocument of rijbewijs zonder afspraak tijdens de openingstijden afhalen bij de receptie van het gemeentehuis. Bij spoedgevallen en bijzondere situaties kunt u ook langskomen zonder afspraak. Bij spoedgevallen kunt u denken aan een spoedprocedure voor het aanvragen van een reisdocument. Voor spoedprocedures betaalt u wel een toeslag. Onder bijzondere situaties vallen aangiften van overlijden en geboorten.

@ Nieuwjaarduik Heeresmeer: 144 deelnemers                              vrijdag 2 januari 2015 

Scouting Pekela organiseerde op nieuwjaarsdag voor de 15e keer de Nieuwjaarduik. Het aantal deelnemers lag dit jaar op 144. Het record stond op 138 en werd vorig jaar gevestigd.

De deelnemers werden aangemoedigd door veel familie en vrienden.

Ook in Zuidbroek werd een Nieuwjaarsduik gehouden. In heel Nederland trotseerden 50.000 deelnemers het koude water. De gemiddelde temperatuur lag op vier graden.

 

@ Mishandeling 18-jarig meisje uit Pekela                                     vrijdag 26 december 2014 

Een 26-jarige man uit Winschoten is in de nacht van donderdag op vrijdag aangehouden in de Johan Modastraat in zijn woonplaats. Hij wordt verdacht van mishandeling.

Agenten kregen de melding dat er een meisje was mishandeld op het Marktplein. Daar troffen ze een 18-jarig meisje uit Oude Pekela. In een horecagelegenheid was er ruzie geweest tussen een groepje jongeren. De 18-jarige kreeg ineens klappen van de Winschoter. Deze was daarna vertrokken. Politie trof hem even later aan in de Johan Modastraat. Hij werd aangehouden en naar het politiebureau gebracht. De 18-jarige doet aangifte van mishandeling. De politie doet onderzoek.

@ Twee gewonden bij Wedderwegkerk                                    donderdag 25 december 2014 

Bij een ongeval op de Wedderweg zijn op eerste kerstdag twee gewonden gevallen. Een 85-jarige automobiliste uit Oude Pekela reed een 28-jarige voetgangster uit Haarlem aan. De automobiliste raakte ter hoogte van de kerk in Oude Pekela door een nog onbekende oorzaak van de weg. Op het voetpad liepen diverse kerkgangers en de automobiliste raakte een van hen. Het slachtoffer liep letsel op aan haar benen en gezicht en is per ambulance overgebracht naar het UMCG. De 85-jarige automobiliste kwam uiteindelijk tot stilstand tegen een betonblok. Ze raakte ernstig gewond. Personeel van de ambulance en de traumahelikopter hebben haar gestabiliseerd en naar het ziekenhuis vervoerd. De politie gaat het ongeval onderzoeken.

 
@ Vrachtwagen raakt van de weg                                                   zondag 21 december 2014 

Op de N367 bij Nieuwe Pekela is zaterdagavond een vrachtwagen met trailer van de weg geraakt. Of de chauffeur daarbij gewond is geraakt, is niet bekend.

Met behulp van een kraan kon worden voorkomen dat de wagen en aanhanger in de sloot terecht kwamen. De toedracht van het ongeluk is onbekend.

@ Afperser Linda de Mol is geboren in Nieuwe Pekela           vrijdag 5 december 2014

De man die maandenlang John de Mol en zijn zus Linda afperste, blijkt te wonen in een duur en chic appartementencomplex in het hartje van Zeist. Het gaat om de 70-jarige D.K. Meijer er samenwoont met zijn 72-jarige echtgenote. De in Nieuwe Pekela geboren M. was jarenlang directeur van een bedrijf in vermogensbeheer in Huizen. Elf jaar geleden kocht hij samen met zijn vrouw de woning aan de Stalhouderij in het centrum van Zeist. Later runde hij samen met zijn vrouw een drogisterij (Guillaumette) in Laren en dit stond tot juni op zijn naam.

@ Hij komt ...                                                                                donderdag 13 november 2014

Zaterdag 15 november komt Sinterklaas met zijn Pieten aan in Nieuwe Pekela. De Sinterklaasstoet vertrekt om 13:00 uit Boven Pekela en hij komt om ongeveer 15:15 uur aan in de Kiepe en wordt hij verwelkomd door de burgemeester.

De route:
start bij de Koppelsluis in Boven pekela, H.B Hulsmanstraat, Tilstraat, J. de Weerdstraat, J.R. Stuutstraat Jan Oldenburgerstraat, Dokter H. Brouwerstraat, Dominee S. Tjadenstraat, Albatrosstraat, A. Reyndersstraat, Abraham Westersstraat, dan draait de stoet zich op de zuiderwendingerweg en dan gaat de stoet weer terug naar Abraham Westersstraat, A. Reyndersstraat, Albatrosstraat en dan rechts af naar de Kerkstraat en als eindpunt Ontmoetingscentrum De Kiepe.

@ Mishandeling in Pekela                                                                  zondag 9 november 2014
 

De politie heeft zaterdagnacht een 21-jarige man uit Veendam aangehouden. Op een feest aan de Raadhuislaan in Oude Pekela zou hij bij een ruzie een 20-jarige met een bierfles op het hoofd hebben geslagen.

Deze liep daarbij een hoofdwond op. De verdachte werd later thuis aangehouden en is ingesloten voor verhoor.

@ Meindert was te gast bij Klouk                                             update    vrijdag 24 oktober 2014

Onze burgervaarder Meindert Schollema was deze week te gast bij het spel van RTV Noord: "Klouk".

Helaas wist Meindert een vraag over de
Zuidlaardermarkt niet goed te beantwoorden,
waardoor hij is uitgeschakeld.


 

@ Koffieconcerten                                                                        maandag 13 oktober 2014

De Culturele Commissie Pekela heeft het programma 2014-2015 rond en heeft voor het komend seizoen 5 schitterende zeer gevarieerde concerten op het programma staan. Alle optredens vinden plaats in het prachtig gerestaureerd Doopsgezinde kerkje aan de A. Westersstraat A83 te Nieuwe Pekela.

Aanvang van alle concerten is om 11.00 uur met uitzondering van zondag 30 november dit concert begint om 15.00 uur.

Het programma:

02 november �� Richetta Manager Trio, Klassiek, Soul, Pop en Jazz muziek

30 november �� Duo Hidde Blauw en Lesley Baker, zingen jaren 60 muziek van o.a. The Beatles, The Rolling Stones en Simon & Garfunkel

18 januari �� Zigeunerkapel Csereborg met zangeres, muziek uit Hongarije, Roemenië en Rusland

22 februari �� Van Opera tot Musical met Angelique Wardenier en Rolf van Rijnsbergen, muziek van Ja zuster Nee zuster tot de opera Carmen

22 maart �� Clarinet Choir Amersfoort

Iedereen is harte welkom op deze concerten. Wilt u graag via de mail een uitnodiging ontvangen, meldt u zich dan aan via het email- adres info@sccpekela.nl  of kijk op de site www.sccpekela.nl

 

@ Corso te water                                                                  vrijdag 12 september 2014

Vanavond (vrijdag 12 september) om 18.30 uur begint het Corso te Water. Dit waterfestijn is niet meer weg te denken uit het OPA-feestweek programma. Momenteel is de opbouw in volle gang in de jachthaven van Oude Pekela.

De tocht zal vanavond richting Nieuwe Pekela trekken en de stoet zal keren bij Steenfabriek Stratingh, alwaar de tocht verlicht teruggaat naar de jachthaven van Oude Pekela.

@ Brand legt zalencentrum Concordia  in de as                        maandag 14 juli 2014

Zalencentrum Concordia aan de Burg. van Weringstraat in Oude Pekela is in de nacht van zondag op maandag door brand verwoest. De brandweer van Pekela kreeg rond 2.20 uur de melding van een middelbrand en kreeg hierbij assistentie van het korps uit Winschoten. De brand werd rond 4.00 uur opgeschaald naar grote brand en waarbij assistentie nodig was van brandweerkorps Veendam.

De brandweer heeft zich vooral gericht op het behoud van de woning die er aan grenst. De vlammen waren zo heftig dat ook de woning in vlammen opging. Burgemeester Schollema kwam ter plaatse om de bewoners en omwonenden een hart onder de riem te steken. Over de oorzaak van de brand is niks bekend. Volgens de woordvoerder  hebben de acht personen, welke zich bevonden in het pand geen persoonlijk letsel opgelopen. 

De brandweer was tegen de avond nog aan het nablussen.

@ Brand bij Smurfit Kappa                                                           woensdag 7 juli 2014

Bij kartonfabriek Smurfit Kappa aan de Industrieweg-West in Oude Pekela heeft vanochtend voor korte tijd een brand gewoed. De brandweer van Oude Pekela kreeg om 11.11 uur de melding binnen van een uitslaande brand. Uiteindelijk ging het om een brand in de papierloods.

De brandweer van Oude Pekela kreeg de hulp van de korpsen Nieuwe Pekela en Veendam. Tijdens de brand werden twee personen overgebracht naar het ziekenhuis ivm ademhalingsproblemen. De brand werd meester gegeven rond 12.00 uur.

@ Schuurbrand Boven Polderweg                                               dinsdag 13 mei 2014

Vannacht rond half twee brak brand uit aan de achterzijde van  een schuur aan de Boven Polderweg in Nieuwe Pekela. De brand werd door een voorbijganger ontdekt. In de schuur stonden landbouwmachines en er lag voer, stro en hooi voor de koeien opgeslagen.

In de schuur stonden verder 37 koeien en in een naastgelegen melkstal 150.  Een aantal ging er in paniek vandoor. Het korps van Nieuwe Pekela kreeg versterking van de korpsen Oude Pekela en Veendam.

@ Verkiezingsuitslag Pekela                                                   woensdag 19 maart 2014

De uitslag van de gemeente Pekela tijdens de gemeenteraadsverkiezing was rond 23.00 uur bekend. De opkomst was iets meer dan het cruciale 50%, 51,2%.

De grootste partij is de SP geworden met 26% van de stemmen. In 2010 had men nog drie zetels en komt nu met vier zetels in de gemeenteraad.

Samen voor Pekela is de tweede partij in de gemeente met 19% van de stemmen en gaat hiermee terug van vier naar drie zetels.  

PvdA is de derde grootste partij binnen de gemeente en heeft daarmee 13,5% van de stemmen weten binnen te halen. Krijgt hiermee 2 zetels en vier jaar geleden had de PvdA nog drie zetels. Ook het CDA verkrijgt 2 zetels binnen de raad en heeft hiermee een verdubbeling verkregen ten opzichte van 2010.

De totale uitslag gemeenteraadsverkiezingen 2014 in de gemeente Pekela:

 

  opkomst 2014 opkomst 2010 zetels 2014 zetels 2010
Samen voor Pekela 19,0% 28,9% 3 4
PvdA 13,5% 19,4% 2 3
SP 26,0% 16,5% 4 3
GroenLinks 8,3% 10,5% 1 2
VVD 6,9% 9,7% 1 2
CDA 10,6% 9,6% 2 1
VCP 8,1% 0,0% 1 0
Christen Unie 5,4% 4,8% 1 0

 

@ De Binding                                                                                zondag 16 maart 2014

Pekela is sinds zaterdag 15 maart een ontmoetingscentrum rijker, het mutifunctioneelcentrum heeft de naam "de Binding" verkregen. Uit meer dan 100 inzendingen werd uiteindelijk de naam gekozen omdat dit het meeste rechtdoet aan de functie van dit gebouw.

Wethouder van Mannekes kon de dames Ria de Groot en Monica Muurman-Koning feliciteren met het bedenken van deze naam. Burgemeester Schollema sprak enkele woorden en is trots op wat hier tot stand is gebracht nadat een moeilijk politiek besluit moest worden genomen. Veel plaatsgenoten waren in het begin fel tegen het besluit om dorpshuis De Snikke af te breken. De afbraak van dorpshuis De Snikke zal rond 18 maart van start gaan. Op de plaats van De Snikke zal een nieuw gezondheids- en verpleegcentrum worden gerealiseerd.

@ Aftrap bouw jeugd- en jongerencentrum                             woensdag 5 maart 2014

Op woensdag 12 maart vindt de aftrap plaats van de bouwwerkzaamheden van het jeugd- en jongerencentrum in Nieuwe Pekela. Rond mei/juni zal het nieuwe centrum gereed zijn. Aansluitend zal dan ook de officiële opening plaatsvinden. 

Het nieuwe gebouw is een plek waar de nadruk ligt op samenzijn, ontmoeten en verbinden. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd voor en door jongeren. Jongeren kunnen hier hun vrije tijd doorbrengen. Verder is er de kidsclub en een huiskamer voor de onder begeleiding wonende jongeren. Bovendien zijn hier de spreekuren voor jeugdhulpverlening en biedt het nieuwe centrum onderdak voor jeugd maatschappelijk werk. De jongeren hebben een grote stem in de realisatie van het nieuwe centrum. Zij zullen ook mede de definitieve naam bepalen.

Namen voor het nieuwe centrum kunnen door inwoners van Nieuwe Pekela en Boven Pekela, jong en oud, nog aangeleverd worden t/m vrijdag 14 maart 2014 via communicatie@pekela.nl .

@ Auto gaat in vlammen op                                                      zondag 16 februari 2014

Een Audi van een vrouw uit Oude Pekela is zaterdagavond volledig uitgebrand tussen Oude Pekela en Westerlee. Toen ze om 21.00 uur op de D.H. Vinkersweg reed, kwam er opeens rook onder het dashboard vandaan. Zij en haar twee passagiers stapte snel uit. Daarna rolde de auto het slootje in.

De 41-jarige vrouw had haar wagen nog maar drie weken in haar bezit.  De brandweer heeft de brand geblust en niemand raakte gewond.

 

@ Grofvuil kosteloos naar afvalbrengstation                      dinsdag 24 december 2013

Vooraf aan Oud & Nieuw kan ook dit jaar weer grofvuil gratis worden aangeboden bij het brengstation.

Het brengstation op Holland Marsh te Nieuwe Pekela is geopend op:

  • vrijdagmiddag 27 december van 13.00 uur tot 17.00 uur
  • zaterdagmorgen 28 december 2013 van 08.00 uur tot 12.00 uur
  • maandag 30 december de gehele dag van 08.00 uur tot 16.00 uur

De politie ziet er tijdens Oud & Nieuw streng op toe dat er geen grofvuil wordt gegooid op vreugdevuren. Boetes kunnen oplopen tot 950 euro.

@ Gewapende overval op winkel Action                            maandag 23 december 2013

Drie gemaskerde mannen hebben vanochtend rond 8.00 uur  de Action aan de Feiko Clockstraat overvallen. Ze eisten onder bedreiging van een vuurwapen geld van het personeel. Daarna gingen de mannen, die gekleed waren in donkere kleding, ervandoor in een kleine zwarte auto. De overvallers reden weg in de richting van Winschoten. De politie wil graag in contact komen met getuigen.

Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Anoniem kan ook, via tel. 0800-7000.

 

@ Demonstratie Megastallen                                                 dinsdag 10 december 2013

Dinsdag 17 december zal een demonstratie plaatsvinden voorafgaand aan de Raadsvergadering bij het Gemeentehuis te Oude Pekela.

Gemeenten kunnen ervoor kiezen om niet mee te gaan in de schaalvergroting en intensivering van de melkveehouderij zoals de provincie die toestaat. Sinds dit voorjaar staat de provincie toe dat er in Groningen nóg grotere megastallen worden toegestaan dan in de melkveeprovincie Friesland. Gemeenten kunnen kiezen voor kleinere bouwblokken dan de provincie toestaat. De gemeenten Pekela en Veendam doen het tegengestelde daarvan: ze willen maximaal gebruik maken van de ruimte die de provincie geeft en zelfs méér dan dat. Daarmee zetten ze in de Veenkoloniën de deur wijd open voor mega koeienstallen.

Zelfs als het gaat om intensieve veehouderij (kippen- en varkensstallen) waar de provincie nauwelijks of geen ontwikkelingsruimte aan geeft, zeggen Pekela en Veendam dat ze die willen faciliteren.

Milieudefensie Zuid-Oost Groningen en de Duits-Nederlandse werkgroep tegen megastallen, Bi-Ora zijn de initiatiefnemers tot deze demonstratie. Zij zien genoeg redenen om zich ernstig zorgen te maken als het gaat om deze ontwikkeling.

Doet u mee?

Waar: Voor het gemeentehuis van Oude Pekela, Raadhuislaan 8

Wanneer: 17 december 2013. Vanaf 18.45 tot 19.30 uur. Vervolgens kunt u plaats nemen op de tribune om (rustig) de vergadering bij te wonen.

Bi-Ora en Milieudefensie Zuid-Oost Groningen hebben aangegeven gebruik te zullen maken van hun recht tot inspraak.

@ Jacob Hofman uit Nieuwe Pekela is terecht        update: woensdag 13 november 2013

De 22-jarige Jacob Hofman uit Nieuwe Pekela is weer terecht. Dit melde de politie via Twitter. De jongeman is aangetroffen in Nieuw Buinen. Over zijn gezondheidstoestand is niets bekend.

Jacob werd sinds dinsdag vermist. De man is verdwenen uit de instelling waar hij verbleef.

 

@ Boerenschuur door brand verwoest                               dinsdag 12 november 2013

Een 7-jarig jongetje uit Nieuw Pekela is dinsdagmiddag gewond geraakt op de Kienholt in zijn woonplaats. Een zandauto raakte het jongetje terwijl hij achter de vrachtwagen fietste. Het jonge slachtoffer werd vervolgens aangereden en overreden en raakte zwaar gewond aan beide benen.

Hij werd op de plaats van het ongeval door een arts van het Mobiel Medisch Team gestabiliseerd. De jongen werd daarna naar het ziekenhuis gebracht.

@ Boerenschuur door brand verwoest                               dinsdag 12 november 2013

Een boerenschuur is in de nacht van maandag op dinsdag aan de J. Oldenburgerstraat in Nieuwe Pekela door brand verwoest. De brandweer van Pekela kreeg om 01.21 uur de melding binnen van een middelbrand. De brandweer arriveerde enkele minuten later, waarbij de brand inmiddels was opgeschaald naar uitslaand.

De brandweer heeft de brand gecontroleerd laten uitbranden en de schuur kan als verloren worden beschouwd.

@ Miljoenenjacht RTL4                                                           vrijdag  8 november 2013

Zondagavond 10 november zijn een grote groep mensen uit Oude Pekela te zien bij het koffertjesspel... Miljoenenjacht van Linda de Mol. 

De uitzending begint om 20.00 uur en zal uitgezonden worden op RTL4. Miljoenenjacht is een programma van de Nationale Postcode Loterij.

We kunnen verklappen dat ook kandidaten uit Oude Pekela in de prijzen zijn gevallen.

@ Stormschade                                                                         dinsdag 29 oktober 2013

De storm die gisteren over ons land kwam heeft ook veel schade veroorzaak. Ook onze gemeente werd hierdoor getroffen. Bij een windkracht 8 gingen vele bomen omver, waaronder langs het Pekelder Hoofddiep.

Verder was het raak op de Haanswijk waar een boom op een auto terecht kwam en werd het gebouw van voetbalvereniging Noordster beschadigd.

Heeft u foto's genomen  van de storm en wilt u dit delen met uw andere buurtgenoten? Stuur uw foto's naar tveloat@gmail.com

@ Oplichting                                                                          donderdag 17 oktober 2013

Twee tieners zijn woensdagavond in Scheemda aangehouden voor oplichting. Een 16-jarige jongen uit Oude Pekela en een 17-jarige jongen uit Blijham vertelden bewoners dat ze collecteerden voor Kika.

Een bewoner aan de Pelmolenlaan vertrouwde het niet en belde de politie. De jongens hadden een nagemaakt collectebus en hadden geen legitimatie bij hun. Ze zijn aangehouden en meegenomen naar het politiebureau.

@ Koperdiefstal                                                                         zaterdag 5 oktober 2013

De politie kreeg vrijdagnacht een melding binnen van koperdiefstal uit een oude fabriek (Ceres) aan de Cereswijk. Toen de politie arriveerde werd niemand aangetroffen.

De politie had verder een verdachte auto gesignaleerd bij een voormalige fabriek aan de Zuidwending. Hier werd de dader, een man (26) uit Oude Pekela aangehouden. Verder werd een koperen grondkabel aangetroffen welke in Oude Pekela was ontvreemd.

@ Autobrand Spoetnikstraat                                                      vrijdag 4 oktober 2013

Vrijdagmiddag rond het middaguur is de brandweer uitgerukt voor een autobrand aan de Spoetnikstraat in Oude Pekela. Vermoedelijk is de brand ontstaan door kortsluiting in het dashboard.

Later in de middag werd de brandweer wederom opgeroepen voor een nacontrole.

@ Brand bij X-factor kandidaat Marian                                 zondag 29 september 2013

Aan de J. Oldenburgerstraat is in de nacht van zaterdag op zondag de woning van X-factor kandidaat Marian Douwes door brand verwoest. De brandweer van Pekela kreeg de melding binnen even voor ������een. De assistentie werd verleend door het korps Veendam, deze kwam ter plaatse met een ladderwagen.

Marian en haar vriend waren tijdens de brand niet thuis. De woning kan als verloren worden beschouwd.

Marian werd in 2006 bekend samen met Roef, samen vormden zij het duo Roef en Marian.

@ BBQ voor de Rozenhof in Oude Pekela?                        dinsdag 10 september 2013

Wat is de leukste straat van Noord-Nederland? De afgelopen weken konden straten in Noord-Nederland zich opgeven bij Simone FM. Uit alle inzendingen zijn er drie straten nog in de race voor een buurt BBQ! Is het de De Blauwe Reiger in Baflo, De Vijverstraat in Meeden of inderdaad De Rozenhof in Oude Pekela.

SMS de letters BBQ [spatie] Baflo, Meeden of Oude Pekela naar 30 10! De winnende straat ziet vrijdagmiddag de Engelse dubbeldekker van Simone FM verschijnen, waar vervolgens 's avonds de BBQ losbarst! Je kunt ook een mailtje sturen: bbq@simonefm.nl

De straat krijgt een barbecue met voor 80 personen vlees, 5 kratten bier en 5 kratten fris. Verder kan de hele buurt los op de beukende beats van de Simone FM Drive- in-Show en kan iedereen de gebeurtenissen in je straat op de voet volgen via een live-uitzending. Mocht het feest in Oude Pekela worden gehouden, dan hebben Lucas en Gea een toezegging gedaan voor een live optreden!

@ Filmopnames in Oude Pekela                                        donderdag 22 augustus 2013

Op dit moment vinden er filmopnames plaats in oa Oude Pekela en Winschoten voor de Nederlandse speelfilm "Nena". Filmregisseur Saskia Diesing is geboren en grotendeels opgegroeid in Winschoten.

Ze zullen o.a. filmen op een honkbalveld en op een school. Als de zestienjarige Nena wordt geconfronteerd met de doodswens van haar invalide vader is ze tot op het bot gekwetst. Tegelijkertijd wordt ze voor het eerst van haar leven hevig verliefd op Carlo. Maar terwijl ze haar eigen levenslust ontdekt beseft Nena dat het bestaan voor haar vader Martin steeds uitzichtlozer wordt.

De film zal in 2014 te zien zijn in de Nederlandse bioscopen verder hoopt ze dat de film in datzelfde jaar getoond zal worden op het filmfestival van Canens.

 

@ Hennepkwekerijen opgerold in Pekela                             dinsdag 20 augustus 2013

De politie heeft dinsdag elf mensen aangehouden bij het oprollen van vijf hennepkwekerijen in Oost-Groningen.

De grootste plantage was in een voormalige rijwielzaak aan de J. Kammingastraat in Wildervank. Hier werden 725 planten aangetroffen met een gewicht van 23 kilo.

Ook in onze gemeente was het raak. De politie ontdekte de hennep in het pand naast ijssalon Gerringa en aan de Kwekerij werd in de schuur en woning een grote vangst gevonden. Het gaat hierbij respectievelijk om 500 en 200 planten.

@ Janneke Westers stapt uit gemeenteraad                          vrijdag 9 augustus 2013

Janneke Westers (67) van de VVD stapt uit de gemeenteraad. Sinds de herindeling van 1990 was ze werkzaam in de raad van Pekela. Ze vind dat het nu tijd is voor verjonging en besluit volgend jaar haar functie neer te leggen.

De nieuwe lijsttrekker is inmiddels bekend. Onze buurtgenoot Jolanda Fridrichs is reeds jaren actief voor de VVD en zal haar taken vanaf volgend jaar overnemen.

@ Overval op webwinkel in Nieuwe Pekela                         woensdag 7 augustus 2013

Drie gewapende overvallers hebben vanmiddag in Nieuwe Pekela een webshop "Hagro" overvallen. Het gebeurde op het bedrijventerrein Holland Marsh en waarbij een medewerkers gewond raakte.

De daders zijn er met een onbekende buit vandoor gegaan in een auto met kenteken 98-LZG-7. De politie vraagt mensen 112 te bellen als ze het voertuig zien. Het gaat om één blanke en twee negroide mannen.

Volgens twitter van een buurtagent in Roden is een verdachte van de overval in Roden aangehouden woensdagavond.

@ Veel schade bij woningbrand Oude Pekela                           zaterdag 28 juli 2013

Zondagmorgen moest de brandweer van Oude Pekela met twee voertuigen in actie komen voor een slaapkamerbrand aan  de Hugo de Grootstraat in Oude Pekela. Een hoogwerker van het brandweerkorps uit Winschoten kwam ook ter plaatse maar hun hulp was niet nodig. Wat de oorzaak van de brand is, is nog niet bekend. Veel inwoners van Oude Pekela namen een kijkje bij de brand.

@ Medisch Verpleegcentum op plek van De Snikke               woensdag 3 juli 2013

In Oude Pekela komt een nieuw medisch verpleegcentrum, met 32 verpleegunits, die worden beheerd door zorgorganisatie Oosterlengte. Ook komen er onder meer een huisartsenpraktijk en een apotheek.

Het nieuwe zorgcomplex komt op de plek waar nu nog het dorpshuis De Snikke gevestigd is. Het gaat om een investering van 7,5 miljoen euro en er komen 40 arbeidsplaatsen. Naar verwachting begint de bouw begin 2014.

@ Verdubbeling weg Veendam - Nieuwe Pekela                      woensdag 19 juni 2013

De provinciale weg tussen Veendam en Nieuwe Pekela wordt definitief verdubbeld. Het geld is beschikbaar en nog dit jaar wordt met de werkzaamheden begonnen.

Volgens de provincie is realisatie nodig met het oog op de verkeersdrukte en de veiligheid. De N366 is één van de drukste provinciale wegen in Groningen er rijden 18.000 tot 20.000 auto's per etmaal.

Naast de verdubbeling, wordt het weggedeelte tussen Nieuwe Pekela en Stadskanaal verbreed van 7,5 naar 8,6 meter. Bij Pekela-Zuid komt een nieuwe ongelijkvloerse kruising. De huidige T-aansluiting verdwijnt. De gemeente Pekela betaalt mee aan de nieuwe aansluiting.

De verbeteringen van de weg maken onderdeel uit van het project N366 Veilig. Doel van het project is om in vijf jaar tijd het aantal ongevallen met slachtoffers met vijftig procent te laten dalen.

 

@ 60 km op Zuiderveen                                                             woensdag 15 mei 2013

Door de reconstructie (oa versmalling) is geprobeerd de snelheid te verlagen, dit is niet gelukt. 

Uit een verkeerskundig rapport blijkt dat er tot en met 2009, 48 geregistreede ongevallen hebben plaatgevonden waarbij 7 personen met letsel en één dode is gevallen. 

@ Geen lintjes in de gemeente Pekela                                    zaterdag 27 april 2013

Dit jaar zijn in onze gemeente geen lintjes uitgereikt. Vorig jaar kregen nog drie personen in onze gemeente de onderscheiding "lid in de Orde van Oranje-Nassau"opgespeld.

De gemeente Pekela was dit jaar één van de zes gemeenten in onze provincie waarbij geen Koninklijke onderscheiding werd uitgereikt.

@ Woningbrand F. Clockstraat                                                donderdag 10 april 2013

De brandweer van Pekela kreeg even voor drie vanmiddag een melding van een woningbrand aan de Feico Clockstraat in Oude Pekela. Het leegstaande pand stond al geruime tijd leeg en in het pand was voorheen Bakkerij Drenth gevestigd.

De brandweer van Pekela kreeg assistentie van het korps Winschoten. Het naastgelegen café "De Harmonie" kon worden bespaard. In verband met gevaar zijn de muren door een sloopbedrijf gesloopt. Het nablussen ging door tot vroeg in de avond. Vanwege de bluswerkzaamheden was de weg geruime tijd afgesloten voor het verkeer.

@ Provincie gaat naar zes gemeenten                                donderdag 28 februari 2013

Onze provincie zal teruggaan van 23 gemeenten naar 6 gemeenten. Althans dat is het advies dat vandaag is gepresenteerd door de visitatiecommissie. 

Ook in onze gemeente zal waarschijnlijk wat gaan veranderen. De gemeente Pekela zal samengaan met Hoogezand-Sappemeer, Slochteren (exclusief Meerstad), Menterwolde, Veendam en Pekela. De werktitel van deze gemeenten gezamenlijk is voorlopig De Compagnie.

De commissie ziet bij deze schaalvergroting onder andere het voordeel van een  versterking van het bestuurlijke apparaat en dat de kwaliteit hierbij vergroot zal gaan worden waarbij meer eenvoud in overleg zal kunnen plaatsvinden.

@ Ongeval met vrachtwagen                                               woensdag 27 februari 2013

Vanmorgen heeft zich een ongeval plaatsgevonden op de kruising N366 met de N33 bij Veendam. Een 33-jarige man uit Nieuwe raakte hierbij gewond. Hij wilde de N33 oprijden terwijl een tegemoetkomende vrachtauto ook dezelfde weg wilde opdraaien. Een botsing was het gevolg.

De personenauto kwam tot stilstand in een sloot. De bestuurder is voor controle naar het Refajaziekenhuis gebracht. De vrachtauto werd bestuurd door een 55-jarige man uit Stadskanaal.

@ Geluidsoverlast Apollolaan                                                dinsdag 19 februari 2013

De politie kwam maandagavond in actie nadat een 33-inwoner uit Pekela aan de Apollolaan geluidsoverlast veroorzaakte.

De bewoners in de omgeving alarmeerden de politie doordat hij in zijn auto zat met daarbij de volumeknop van de radio behoorlijk hoog had staan en regelmatig claxoneerde. De man wilde niet meewerken om zich te legitimeren.

De politie heeft uiteindelijk de man meegenomen. 

@ Gewonde bij ongeval op N366 bij Nieuwe Pekela             dinsdag 12 februari 2013

Dinsdagmiddag deed zich een ongeval voor op de N366 nabij tankstation Total in Nieuwe Pekela. De bestuurder, een man raakte gewond en werd ter observatie meegenomen door het ambulancepersoneel. De man kwam vanuit de richting Veendam verloor de macht over het stuur, raakte twee bomen en kwam in de sloot tot stilstand.

De provinciale weg is gedurende het ongeval afgesloten geweest voor alle verkeer.

 

@ Vrouw vlucht uit huis voor 21-jarige Pekelder                   dinsdag 5 februari 2013

Een 21-jarige man uit Oude Pekela is maandagavond aangehouden. Hij zou zijn vriendin (22) meerdere keren hebben geslagen. De vrouw vluchtte uit haar eigen woning. De man bedreigde hierna de politie met de dood en uiteindelijk kon hij met behulp van pepperspray in de woning van zijn vriendin worden aangehouden.

Hun acht weken oud zoontje die nog in de woning aanwezig was en die de vader niet af wilde staan, werd uiteindelijk door de verdachte overgedragen aan zijn vader. Bureau Jeugdzorg stelt een onderzoek in.

@ Pekelder chauffeur betrokken bij dodelijk ongeval        woensdag 30 januari 2013

Dinsdagmiddag rond half vijf botste een vrachtwagen op een tegenliggende auto op de N348 (Deventerweg). Hierbij overleed de 50-jarige bestuurder van de personenauto. De vrachtwagenchauffeur die bij de aanrijding was betrokken, is een 57-jarige inwoner van Nieuwe Pekela. De politie gaat er vanuit dat de bestuurder van de personenauto, een Gorsselnaar vermoedelijk onwel is geworden, waardoor hij op de verkeerde weghelft belandde waar de vrachtwagen reed. Een frontale aanrijding was het gevolg.

@ Verhuizing dorpshuis De Snikke                                       woensdag 30 januari 2013

In een raadsvergadering gisteravond heeft het gemeentebestuur het besluit genomen om Dorpshuis De Snikke te sluiten. Voormalig sportcomplex Atlantis dient als nieuw onderkomen waarbij ook de bibliotheek een plekje krijgt.

Er was veel ophef over de sluiting van het dorpshuis tegenover het gemeentehuis. De raadsvergadering werd door veel Pekelders bezocht en de werkgroep Stop Sloop De Snikke leverde circa 2000 handtekeningen op. De oppositiepartijen PvdA, Lijst Swarts en het CDA stemden tegen de verhuizing.

Het Pekelder college heeft besloten om maximaal 1,5 miljoen euro uit te trekken aan verbouwingskosten van het nieuw onderkomen.

Op de plek van De Snikke komen seniorenwoningen.

@ Twee gewonden kruising Emergoweg / Vinkersweg        zondag 27 januari 2013
Op de kruising van de  Emergoweg en de D.H. Vinkersweg zijn zaterdagmiddag twee personenauto��s met elkaar in botsing geraakt. Twee personen raakten hierbij gewond.

Een 59-jarige automobilist uit Meeden reed de kruising op van de Vinkersweg met de Emergoweg. Hij verleende hierbij geen voorrang aan een 46-jarige automobilist uit Tweede Exloërmond. Eén auto kwam in de sloot tot stilstand.

Bij het ongeval raakte de 46-jarige bestuurder gewond aan zijn nek. Hij werd door een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De veroorzaker raakte licht gewond aan zijn voet maar hoefde niet mee naar het ziekenhuis. Beide auto��s raakten zwaar beschadigd en moesten door bergingsbedrijf Fruitema worden afgesleept.

@ Dodelijk ongeval Emergoweg                                             zaterdag 26 januari 2013
Rond kwart voor vijf zijn de hulpdiensten uitgerukt voor een ongeval op de Emergoweg, de weg tussen Westerlee en Oude Pekela. Het bleek dat een blauwe Opel Corsa in de sloot was beland. Er is geprobeerd de 23 jarige man uit zijn benarde positie te bevrijden, maar redding mocht niet baten. Ook de assistentie van het traumateam werd ingeschakeld. 

Tijdens het ongeval was de weg spiegelglad door sneeuwval.
@ De Grunneger Deurtrappers                                                maandag 21 januari 2013

Na het succes van vorig jaar gaan de Grunneger Deurtrappers ook dit jaar weer deelnemen aan Alpe d��HuZes, waarbij zes keer de legendarische Alpe d��Huez wordt beklommen. Het doel is hiermee geld bijeen te brengen voor het KWF. Ook dit jaar gaan Martijn Swarts uit Nieuwe Pekela, Bert Koning en Petra Ruben uit Winschoten en uit Bellingwolde Ina en Erik de Roo, Rob en Puck de Kok de strijd aan.
Vorig jaar kon een bedrag van 26.157 euro overgemaakt worden aan het kankerfonds. De strijd zal worden gehouden op 5 en 6 juni a.s. Voor meer informatie: www.opgevenisgeenoptie.nl.
 
Op zaterdag
2 februari staat er een concert op de rol van Roon Staal in de Marktpleinkerk in Winschoten. Dit concert begint om 20.30 uur. De 32-jarige zanger en pianist, die onder meer een rol had in de musicals Les Misérables, Petticoat en Rembrandt De Musical, brengt naast eigen werk ook nummers van zijn oomzegger Ede Staal

Kaarten voor dit optreden zijn te koop bij de Bruna in Winschoten voor 12,50 euro, via grunnegerdeurtrappers@hotmail.com en bij de kerk.De opbrengsten van dit benefietconcert gaan volledig naar de KWF-actie Alpe D��HuZes van de Grunneger Deurtrappers.

@ Oud burgemeester Nieuwe Pekela overleden zaterdag 19 januari 2013

In zijn woonplaats Groningen is oud-burgemeester van Nieuwolda en Nieuwe Pekela Tale Evenhuis op 97-jarige leeftijd overleden.

Evenhuis werd op 16 maart 1953 burgemeester van Nieuwolda, op 16 april 1958 maakte hij de overstap naar Nieuwe-Pekela waar hij Gerardus Boekhoven opvolgde. Tot zijn pensioen in 1980 zou hij burgemeester van Nieuwe-Pekela blijven.

De te Groningen geboren Evenhuis was eerder werkzaam van 1935-1941 op de gemeentesecretarie te Eelde en daarna tot maart 1953, als ambtenaar ter secretarie te Peize.

De crematie zal plaatsvinden maandag 21 januari te Groningen.

@ Wederom vernieling van een ijsbaan in Pekela vrijdag 18 januari 2013

Gisteren konden wij u melden dat de ijsbaan op het Lidoterrein door een autocrosser werd vernield maar ook in Veendam en in Nieuwe Pekela waren vandalen actief.

De ijsvloer van de natuurpiste in Nieuwe Pekela ligt bezaaid met betontegels en boomstammen.

Grote scheuren en gaten in het ijs maken het beeld compleet.

@ Vernieling ijsbaan Pekela                                                donderdag  17 januari 2013

In Oude Pekela heeft een man van 19 met zijn auto vannacht de ijsbaan in het dorp vernield. Hij was de baan opgereden en zakte door het ijs. De man is aangehouden en heeft bekend, zegt de politie. Het Lidoterrein is onderwater gezet, zodat er gisteren voor het eerst kon worden geschaatst. De man uit Oude Pekela heeft tegen de politie gezegd dat hij stoer probeerde te doen.

Een woordvoerder van de politie spreekt van een horkerige actie. Hij benadrukt dat schaatsliefhebbers in het dorp nu vooral niet hun heil op kanalen en sloten moeten zoeken. Dat is ook een waarschuwing waar de schaatsbond KNSB mee is gekomen. "Op dit moment is het ijs op open water nog volstrekt onbetrouwbaar".

@ Aanhouding na steekpartij AZC Pekela                               dinsdag 8 januari 2013

De politie heeft maandagavond op het asielzoekerscentrum aan de Hooiweg in Oude Pekela een 31-jarige man aangehouden. Bij de politie kwam een melding binnen dat de man twee bewoners had bedreigd en met een mes had gestoken. Vervolgens had de man het terrein verlaten. De gealarmeerde politie trof de man aan in de directe omgeving. Hij is aangehouden.

Op het terrein van het AZC werd het mes gevonden. Deze is in beslag genomen. De beide slachtoffers zijn ter plaatse onderzocht door ambulancepersoneel, maar hoefden niet naar het ziekenhuis. De aanleiding voor het incident is nog onbekend. (red. regiopolitie)

@ Pepperspray voor man uit Pekela na Hitlergroet                     maandag 7 januari 2013

De politie heeft zaterdagnacht een 32-jarige man uit Oude Pekela aangehouden die in een kroeg in Stadskanaal herhaaldelijk de Hitlergroet bracht en de bijbehorende leuzen scandeerde. Hij probeerde zich te verzetten, maar is met pepperspray onder controle gebracht. Agenten in burgerkleding die toevallig in het café waren zagen dat portiers de man verzochten het pand aan de Hoofdstraat te verlaten. De amokmaker schold de portiers uit voor racisten en weigerde weg te gaan. Toen de agenten hem aanspraken bleef hij opstandig en balde hij zijn vuisten. De Groninger is in een cel gezet voor verhoor. Hij krijgt een toegangsverbod voor de horecagelegenheid, laat de politie weten.

@ Iwan Kamminga uit Pekela wint Oudejaarsloop                    zondag 30 december 2012

Hardloper Iwan Kamminga uit Nieuwe Pekela heeft zaterdagmiddag de Oudejaarsloop van Blijham op zijn naam geschreven. De Groninger liep de halve marathon in één uur en ruim negen minuten. De Oudejaarsloop is de veertiende wedstrijd (en tevens laatste van dit jaar) van het Unive Loopcircuit.

De tweede plaats in Blijham ging naar an Stuursma uit Sappemeer en Joris Kampen uit Groningen eindigde als derde. Bij de vrouwen finishte Patries Zijlstra uit Eenum als tweede. Zijlstra was 37 seconden langzamer dan winnares Mirjam Bijlsma uit Zuidlaren. Het brons ging naar Rita Sterenberg uit Onstwedde.

@ Politie ramt auto van 18-jarige Pekelder bestuurder       zondag 02 december 2012
Een 18-jarige automobilist uit Oude Pekela en zijn 21-jarige bijrijder uit Stegeren zijn vrijdagnacht na een lange achtervolging door Drenthe, Overijssel en Friesland aangehouden op de Oranje Nassaulaan in Wolvega.

De politie reed vrijdagnacht over de A28 van Hoogeveen naar Meppel, waarbij de bestuurder uit Pekela met een snelheid van circa 160 km per uur reed. Naast de snelheid viel de bestuurder op omdat hij nogal slingerde. Ondanks diverse stoptekens, weigerde de automobilist te stoppen. Meerdere eenheden van de politie werden ingezet om de automobilst te laten stoppen. Uiteindelijk werd de auto geramd in Wolvega door een politieauto. De bestuurder raakte de controle over het voertuig kwijt en kwam tot stilstand. De man is meegenomen naar het politiebureau. Daar bleek dat de 18-jarige geen rijbewijs had en vermoedelijk onder invloed van drugs en alcohol had gereden.

@ Druk weekeinde voor politie in onze gemeente                zondag 02 december 2012
Een 44-jarige man uit Oude Pekela heeft vrijdagnacht een agent bedreigd met een mes. De politie kreeg rond half drie ��s nachts een melding binnen dat de man schreeuwend door de Thorbeckelaan liep. Toen de agenten hem aanspraken, ging hij volledig door het lint en bedreigde de politiemensen met een mes. De Pekelder werd, met het gebruik van pepperspray, aangehouden.

Het waren drukke tijden voor de politie dit weekeinde. Zo werd er ook een 18-jarige jongen uit Nieuwe Pekela vrijdagnacht aangehouden voor zware mishandeling van een 43-jarige man. Het slachtoffer schoot aan de Albatrosstraat een oudere man te hulp, die werd belaagd door een fietser. Op dat moment stopte een auto met daarin een aantal mannen, die de 43-jarige begonnen schoppen en te slaan. Het slachtoffer raakte daarbij ernstig gewond. Getuigen noteerden het kenteken van de auto, waarna de 18-jarige eigenaar in zijn woning werd aangehouden.
@ Illegaal vuurwerk: auto beschadigd                                     zondag 02 december 2012
Vrijdagnacht is aan de H. Hindersstraat een auto vernield door zwaar vuurwerk. Agenten zagen na een melding dat er vuurwerk was ontploft onder een geparkeerde auto, ondermeer de bumper is zwaar beschadigd.

Er werden restanten van een zogeheten Cobra 6 aangetroffen, wat bekend is als illegaal en zwaar vuurwerk. Van de geparkeerde auto bleek de bumper te zijn ontzet en was lak beschadigd. De politie stelt een onderzoek in.
@ Sint Maarten in de gemeente Pekela                                  vrijdag 09 november 2012
In onze gemeente zal dit jaar het kinderfeest Sint Maarten op maandag 12 november a.s. worden gehouden.

Er was veel onduidelijkheid omdat 11 november dit jaar op een zondag valt.
@ Energiewacht Tour ook in 2013 weer in Pekela                woensdag 31 oktober 2012
De Energiewacht Tour voor vrouwen zal ook in 2013 weer Pekela aandoen. Op donderdag 4 april start de etappe in Pekela en de finish van deze dag zal zijn in Pekela. Drie van de zeven geplande etappes zijn inmiddels gevuld. Op vrijdag 5 april staat een tijdrit gepland in de ochtend en 's avonds staat de omloop van Appingedam gepland. De wil is om de eerste dag op 3 april te starten met een ploegentijdrit.

De Energiewacht Tour wordt in 2013 uitgebreid met een driedaagse etappekoers voor junior-vrouwen. Deze is aangemeld bij de internationale wielerbond UCI voor een plek op de mondiale wielerkalender. De junior-vrouwen rijden op de drie slotdagen van de Energiewacht Tour �� van 5 tot en met 7 april �� over een deel van het parcours van de elite-vrouwen. Volgens koersdirecteur Thijs Rondhuis is er een grote behoefte aan een dergelijke wedstrijd.
@ Auto's van wanbetalers in beslag genomen                    woensdag 31 oktober 2012

De politie heeft zowel in Oude Pekela als in Hoogezand een geparkeerde auto in beslaggenomen van wanbetalers.  Ze hadden nog voor ruim 800 en 1200 euro aan boetes openstaan. Pas als de eigenaren de boetes en de sleepkosten hebben voldaan, krijgen ze hun wagens terug. De politie heeft aangekondigd dergelijke acties vaker te doen.

@ Kringloopwinkel Sorgaan in Pekela                                  donderdag 04 oktober 2012

Burgemeester Meindert Schollema heeft deze week de kringloopwinkel Sorgaan geopend in het centrum van Oude Pekela. Sorgaan is een bedrijf voor arbeidsintegratie en biedt momenteel circa vijfentwintig mensen vanaf zestien jaar zorg en werk.

Sorgaan biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een zinvolle dagbesteding in een veilige omgeving. Het kan daarbij gaan om kwetsbare mensen, vroegtijdige schoolverlaters of jongeren met specifieke ontwikkelingsvragen. Sorgaan doet dit samen met gemeenten en werkgevers. Met zowel veel persoonlijke als professionele aandacht wil Sorgaan het talent in deze jonge mensen ontwikkelen.

@ Corso te Water met leuke creaties                                   vrijdag 07 september 2012

Vanavond werd voor de 28e keer een Corso te water gehouden door het Pekelder Hoofddiep. Ikv de OPA-feestweek is dit evenement niet meer weg te denken uit het programma.

Vele mensen stonden langs de kant om een blik te werpen op de vele creaties. Zo was er "de witte wieven", een Circustent, Kameleon en zelfs de Kerstman was even eerder langsgekomen.

Muziek was er onder andere van shantykoor The Lady Pirates.

Zaterdag zal de Jaarmarkt worden gehouden en dit is tevens de sluiting van de OPA-feestweek. Verder stonden deze week op programma: de Univeloop, Scheepsjoagen en de fiets-3-daagse.

@ NK Autotrek in Pekela met Piet Paulusma                         vrijdag 31 augustus 2012

Donderdag 13 september zal in Oude Pekela het NK Autotrek worden gehouden. Uit iedere provincie gaat een winnaar naar de landelijke finale. Het kampioenschap voor de provincie Groningen zal gehouden worden van 17.00 tot 20.00 uur aan de Industrieweg West.
Wie trekt een auto zo snel mogelijk over een afstand van 25 meter? Kom allen, doe mee en win 500 euro. Om 18.30 uur zal het weerbericht worden opgenomen met Piet Paulusma. 

@ Man door het lint                                                                 zondag 26 augustus 2012

De politie heeft zaterdagavond de handen vol gehad aan een 21-jarige inwoner van Oude Pekela. De verdachte dreigde na een ruzie politieagenten dood te schieten.

Omstreeks 22:45 uur kreeg de politie een melding binnen van een ruzie in een woning in de Burgemeester Huisingalaan. De 21-jarige man zou daarbij door het lint zijn gegaan en huisraad hebben vernield. De amokmaker ging er daarna vandoor en verschanste zich in zijn ouderlijke woning in de Burgemeester Bakkeneslaan in Oude Pekela. Toen gewaarschuwde agenten de man aanspraken reageerde hij agressief. Hij bedreigde de agenten met de dood. Agenten zagen dat hij daarbij in het bezit was van een groot mes/speer. Ook dreigde de Pekelder politieagenten dood te schieten. De politie nam geen enkel risico en omsingelde de woning. Toen de ouders geen enkele grip kregen op de zoon, werd er een onderhandelaar van de politie gestuurd. Toen de man via de voordeur naar buiten kwam is hij door een speciale politie eenheid aangehouden. 

@ Koolmonoxide vergiftiging Oude Pekela                               donderdag 23 augustus 2012

In een woning aan de A. Toncmanstraat kwam tegen de middag een melding binnen van een onwelwording. Alle hulpdiensten kwamen ter plaatse en later bleek het te gaan om een koolmonixide vergiftiging. De woningcoperatie is in kennisgesteld en de rijtjeswoningen moesten worden ontruimd.

@ Woningbrand Oude Pekela                                                         maandag 13 augustus 2012

Een woningbrand aan de Graaf Adolfstraat was de oorzaak van een oververhitte frituurpan. Het voorval gebeurde rond kwart voor zeven vanavond De brandweerkorps van Oude Pekela kwam ter plaatse maar raakte onderweg in botsing met een personeauto, het bleef bij materiele schade. 

@ Overval Zeeman Oude Pekela opgehelderd                                          zaterdag 21 juli 2012

Met de aanhouding van een 26-jarige man uit Oude Pekela en een 24-jarige man zonder vaste woon- en verblijfplaats heeft de politie helderheid gekregen over de overval op textielwinkel Zeeman in Oude Pekela. Daarnaast worden de verdachten uit Oude Pekela, Winschoten, Heiligerlee en Stadskanaal verantwoordelijk gehouden voor drie inbraken, die inbraakpogingen en heling. 

De inbraag vond plaats op vrijdag 9 april 2010. De overvallers kwamen rond kwart voor drie ��s middags gewapend via de achterzijde de winkel binnen. Een van de mannen bedreigde een medewerkster met een mes. De andere man sprong over de balie en deed een greep in de kassa. De mannen verlieten de zeeman met een onbekende hoeveelheid geld.

@ Schillenboer Herman Steenhuis overleden                                               zondag 15 juli 2012

Voormalig schillenboer Herman Steenhuis is zondag 8 juli jl. overleden in een verzorgingstehuis in Musselkanaal. Hij is vrijdagmiddag begraven bij de Rooms Katholieke kerk in Oude Pekela. De woning aan de A. Reyndersstraat waar Herman woonde voordat hij werd opgenomen in het verzorgingstehuis wordt op dit moment flink verbouwd en opgeknapt nadat het jarenlang verpauperde. Voordat Herman vertrok uit Pekela, woonde hij nog geruimde tijd aan de Hulskerswijk.

@ Controle op autoweg Nieuwe Pekela - Veendam                            dinsdag  26 juni 2012

Dinsdagmorgen rond 6.00 uur heeft de politie een verkeerscontrole uitgevoerd nabij het tankstation in Nieuwe Pekela op de N366.

Vooral vrachtverkeer en bestelbusjes werden gecontroleerd. De controle duurde tot 10.00 uur.

@ Stem op onze buurtgenoten: Fam. Ritzema                                             zondag 10 juni 2012

INGEZONDEN BERICHT

Wij, Martin en Martje Ritzema,  hebben ons opgegeven voor de KCK Camper Challenge.
Zeven stellen kunnen een week lang gaan camperen, onderweg allerlei opdrachten uitvoeren en verslag doen in de KCK, de Kampeer en Caravan Kampioen.
 
We zouden het leuk vinden als je op ons wilt stemmen. Je kunt dit doen door te gaan naar
www.kck.eu  Camper Challenge, klik hier  en stem op ons.

Na het stemmen krijg je eenmalig een mailtje met een link waarmee jij je stem moet bevestigen (anders geldt jouw stem nog niet!).
 
We hopen op jouw steun. Alvast bedankt.

Hartelijke groet van
Martin en Martje Ritzema.

 

@ Blauwalg Oude Pekela                                                                                                     dinsdag 22 mei 2012

De provincie Groningen waarschuwt voor blauwalg bij Plan Zuid in Oude Pekela. Er zijn borden geplaatst om zwemmers hierover te informeren. Op dit moment geldt ook een waarschuwing voor Langebosch bij Borgerswold in Veendam en bij Meerwijck in Zuidlaren. Bij een waarschuwing is een lage concentratie blauwalgen in het water aangetroffen. Dit betekent een gering risico voor de volksgezondheid. Zwemmers kunnen last krijgen van huidirritatie of maag- en darmklachten.
 
In het geval van een negatief zwemadvies is de concentratie blauwalgen hoger en bestaat ook een groter risico voor de volksgezondheid. Algemene informatie over zwemwaterlocaties is te vinden op www.provinciegroningen.nl. Onder het tabblad loket en dan kaarten staat een overzicht van de zwemwaterlocaties in de provincie en de status van het water.

 

@ Vrouw (24) uit Pekela komt om het leven op A7                             maandag 14 mei 2012

Een 24-jarige vrouw uit Oude Pekela is maandagmiddag om het leven gekomen bij een ongeval op de A7 tussen Kolham en Groningen. Haar passagier, een zestienjarige jongen uit de stad Groningen, raakte lichtgewond. Het ongeluk gebeurde rond half drie ter hoogte van stadsmarkering De Joker. De auto reed in de richting van de stad, toen de bestuurster de macht over het stuur verloor en tegen de vangrail botste. De Volkswagen Polo sloeg over de kop en kwam uiteindelijk tientallen meters verderop in de berm tot stilstand. De vrouw overleed ter plaatse. Het verkeer werd gedurende twee uur omgeleid.

@ Wederom onrust in Pekela                                                        update vrijdag 11 mei 2012 - 22.40 uur

Vrijdagavond hebben zich circa 100 Pekelder jongeren zich verzameld bij het AZC aan de Zaaiweg in Oude Pekela. De jongeren wilden alsnog verhaal halen van het incident vorige week op de kermis. Het was dreigend maar de politie hoefde niet in te grijpen.

Eerder deze week hadden zich ook al een groep van zo'n 150 mensen voor onrust gezorgd bij het asielzoekerscentrum. Toen werden politiehonden ingezet om de groep op afstand te houden.

Mensen die iets weten wat er is gebeurd in onze gemeente worden opgeroepen om zich te melden. Burgemeester Schollema zegt: 
"Ik vraag ze: help ons". De veroorzakers van dit incident moeten worden gepakt".

@ Brand huisartsenpraktijk wellicht aangestoken                                    vrijdag 4 mei 2012

De politie zoekt getuigen van een brand die woensdagnacht in een huistartsenpraktijk aan de Feiko Clockstraat in Oude Pekela uitbrak. De brand brak uit rond 1 uur 's nachts. De brand ontstond bij de entree van het pand. Ook in het pand is er veel schade.

Via een gehouden buurtonderzoek hoopt de politie meer te weten te komen over de oorzaak. Er is waarschijnlijk brandstichting in het spel, volgens een verklaring vandaag door de politie.

@ Oranjeconcert groot succes                                                                                      zondag 29 april 2012

Het was afgelopen zaterdag een succesvol oranjeconcert in de Rooms-Katholieke ker in Oude Pekela. Een bomvolle kerk, met 350 aanwezigen, luisterde naar het dit jaar 80-jarige Groninger christelijk mannenkoor Albatros. Onder de bezielende leiding van dirigent Anton Stulp en met presentatie door Jan de Wit, bood het koor, samen met pianist Cas Straatman en organist Vincent Hensen, het publiek een geweldige muzikale avond met Negro Spirituals, Russische, geestelijke, Groninger en Vaderlandse liederen.

Zowel de burgemeester als ook OBCP-voorzitter Bert Blaauw stonden in hun toespraak even stil bij de onveranderde gezondheidstoestand van Prins Johan Friso en spraken hun respect uit voor de Koningin vanwege haar kracht en moed om Koninginnedag 2012 door te laten gaan.

@ Geldautomaat Rabobank in Nieuwe Pekela                UPDATE         maandag 23 april 2012

De nieuwe geldautomaat van de Rabobank aan de Meidoornlaan in Nieuwe Pekela is maandag 23 april officieel in gebruik genomen.

Burgemeester Schollema pinde een bedrag van 500 euro en werd beschikbaar gesteld door de Rabobank Stad-Midden Groningen in het bijzijn van de directeur Particulieren Rabobank SMG (Stad Midden Groningen) Alex Slavenburg en voorheen Rabomedewerker van het kantoor Nieuwe Pekela en tevens buurtgenoot Geert Stuut. 

Eind 2011 sloot het Rabokantoor aan de Albatrosstraat definitief haar deuren. Steeds meer Raboklanten maken gebruik van virtuele kanalen om hun bankzaken af te handelen op het moment dat het hen het beste uitkomt. Het kleine aantal bezoekers aan en het achterstallige onderhoud van het kantoor zorgde voor het besluit om het kantoor te gaan sluiten.

Wel werd besloten een geldautomaat in Nieuwe Pekela te handhaven. Het geldbedrag werd uiteindelijk geschonken aan Eetpunt de Samenleving met zitting in dorpshuis de Kiepe.

@ Auto in de sloot achter Pekela's                                                                            zondag 22 april 2012

Op de N367 bij Oude Pekela belandde zaterdagavond een auto op de zijkant in de sloot. De 51-jarige bestuurder uit Veelerveen kwam door afleiding in de berm terecht. Vervolgens maakte hij vermoedelijk een te abrupte stuurbeweging en kwam hierdoor met de auto in de sloot terecht. Uit controle bleek dat er geen alcohol in het spel was. De bestuurder is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht.

@ Gestolen auto in de brand                                                                                            zondag 22 april 2012

In de nacht van zaterdag op zondag is bij een bedrijf op het Flessingterrein in Oude Pekela een auto gestolen. Even later stond de auto in brand in de berm van de N367 in de richting van de N33 ter hoogte van de Zuiderveensterweg. De politie zoekt getuigen, 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

@ Met auto tegen boom                                                                                           woensdag 07 maart 2012

Dinsdagnacht kwam een 35-jarige inwoner van Stadskanaal met zijn auto tot stilstand tegen een boom op de dr. Harm Brouwerstraat in Nieuwe-Pekela. Toen de agenten ter plekke kwamen troffen zij de bestuurder met een bloedende hoofdwond aan bij de auto. Het slachtoffer wist niet meer wat er gebeurd was. De agenten hadden al snel het vermoeden dat er alcohol in het spel was. Een ademtest gaf aan dat de man te veel alcohol had gedronken. De verdachte is voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis. Daar is een bloedproef afgenomen. Nader onderzoek wees uit dat de alcomobilist door een plantsoentje was gereden en daar tegen twee betonnen bollen was aangereden. Een van de bollen werd gelanceerd en beschadigde de gevel van een restaurant. De auto kwam vervolgens op zijn kant tot stilstand tegen een boom. Rijbewijs van de verdachte is ingevorderd. De politie maakt proces-verbaal op. De auto moest worden afgesleept en de gemeente heeft het wegdek schoongemaakt.

@ Pekelder gewond na achtervolging                                                            zaterdag 03 maart 2012

Een 43-jarige inwoner van Oude Pekela is vrijdagavond op de Raadhuislaan in Oude Pekela gewond geraakt toen hij een jongen achtervolgde die aan zijn auto rommelde. Toen de man naar buiten kwam, zette de jongeman het op een lopen. Zijn achtervolger is vermoedelijk gevallen en raakte gewond aan zijn gezicht. Hij is naar een ziekenhuis gebracht. De politie kon een 16-jarige inwoner van Oude Pekela aanhouden dankzij een goede omschrijving.

@ Vrouw beroofd bij pinautomaat                                                                     zaterdag 18 februari 2012

Een 49-jarige vrouw uit Oude Pekela is gistermiddag bij een pinautomaat aan de Alerderbrink in Emmen beroofd van haar tas. De vrouw had net geld gepind en was bezig haar portemonnee op te bergen, toen een onbekende man haar tegen de grond duwde.

De man ging er vervolgens met haar tas vandoor. Een getuige heeft nog geprobeerd achter de man aan te rennen, maar raakte hem korte tijd later kwijt. De politie is op zoek naar getuigen van de beroving.

@ Hallo Oude Pekela!                                                                                                        zaterdag 4  februari 2012

Woensdag 8 februari a.s. gaat Jumbo Supermarkten zijn vestiging in Oude Pekela openen. Het zou u niet ontgaan zijn, de verbouwing is in snel tempo uitgevoerd. Jumbo heeft zich gevestigd in Winkelcentrum De Helling, op de plek waar voormalig Super de Boer zijn onderkomen had.

De supermarkt gaat 8 februari om 9.00 uur open. De eerste 300 klanten krijgen gratis een boeket bloemen en als u tot en met 11 februari voor minimaal 25 euro aan boodschappen doet ontvangt u gratis een appeltaartje.

@ Pekelder gewond na steekincident                                                           zaterdag 4 februari 2012

Een 28 jarige inwoner van Nieuwe Pekela is zaterdagmorgen gewond geraakt bij een steekpartij aan de Platanenhage in Stadskanaal. Een van uit Nieuw Buinen (29) had op het adres aangebeld omdat hij wilde praten met de bewoonster. De aanwezige man uit Nieuwe Pekela kreeg woordenwisseling met de man uit Nieuw Buinen.

Op straat werd de Pekelder met een scherp voorwerp gestoken. De man uit Nieuw Buinen ging er vandoor en kon even later in zijn woonplaats worden aangehouden. Hij is meegenomen naar het bureau voor verhoor. De man uit Nieuwe Pekela is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. De politie doet onderzoek naar de achtergrond van het geweldsincident.

@ Valse biljetten van 50 euro                                                                              donderdag 26 januari 2012

De politie waarschuwt ondernemers in de provincie Groningen voor personen die betalen met valse biljetten van 50 euro.

De laatste weken heeft de politie ongeveer tien meldingen uit de omgeving Hoogezand gehad. Ook in Groningen is en soortgelijke melding gedaan. De afgelopen weken zijn vijf personen betrapt op het uitgeven van de valse biljetten. In veel gevallen kopen ze een klein/goedkoop product, zodat ze echte biljetten als wisselgeld krijgen. De meldingen komen vooral van ondernemers die in een branche zitten waarbij het afrekenen snel gebeurt, zoals in drukke horecaondernemingen. Ook vindt het betalen met de valse biljetten plaats bij winkels waar het op dat moment druk aan de kassa is. Wie er verantwoordelijk is voor het maken van de nepbiljetten is niet bekend. De politie vraagt ondernemers altijd goed op te letten bij het betalen met biljetten. De valse biljetten die de politie tegen is gekomen, zijn van een andere papiersoort dan de echte biljetten. Het zilverachtige icoontje ��een van de echtheidskenmerken op een echt biljet- is bij het valse biljet te duidelijk aanwezig. Ook zijn de serienummers bij de nepbiljetten te fel van kleur. Een overzicht van de herkenningspunten van echte biljetten is hier te vinden.

 

@ Woningbrandje Oude Pekela                                                                               dinsdag 10 januari 2012

Om 11.17 uur maandagmorgen kreeg de brandweer van Oude Pekela vanuit de meldkamer een woningbrand binnen aan de Burgermeester Huisingalaan. Bij aankomst blijkt het om een kleine brand te gaan. Waarschijnlijk ontstaan in de electricteit. Een bewoner had rook ingeademend en is in een ambulance behandeld.

@ Schoorsteenbrand F. Clockstraat                                                            vrijdag 6 januari - 19.48 uur

De brandweer van Oude Pekela kreeg rond 18.45 uur de melding binnen van een schoorsteenbrand aan de Feico Clockstraat. De brandweer van Oude Pekela kreeg daarbij assistentie van een ladderwagen van het korps uit Winschoten. De brand was snel onder controle.

Er waren veel nieuwsgierigen naar de brand gekomen om het te aanschouwen.

@ Dodelijk ongeval Zuiderveen                                                                               dinsdag 3 januari 2012

Bij een verkeersongeval vandaag op de weg tussen Winschoten en Oude Pekela is een 61 jarige inwoner van Winschoten om het leven gekomen. Waarschijnlijk zag de man een tegoedkomende bestelbus bij een inhaalmanouvre over het hoofd. De weg is enige tijd afgesloten geweest. De bestuurder van de personenauto overleed te plaatse, de 32-jarige man in de bestelbus moest door de brandweer uit zijn benarde positie worden bevrijd.

@ Aanrijding Prunuslaan                                                                               donderdag 8 december 2011

Door een voorrangsfout zijn er op de kruising met de Prunuslaan twee bestelbusjes met elkaar in aanraking geweest. Eén busje is daarbij gekanteld. Een bergingsbedrijf heeft de bestelauto's afgevoerd. Het is niet bekend of er gewonden zijn gevallen.

@ Scooter gewond op A. Reijndersstraat                                        woensdag 7 december 2011

Op de kruising van de Onstwedderweg (hoofdzijde) met de Albert Reijndersstraat in Nieuwe-Pekela vond dinsdagmiddag een aanrijding plaats tussen een automobilist en een bestuurder van een scooter. De 21-jarige bestuurder van de scooter afkomstig uit Nieuwe Pekela raakte hierbij aan zijn been gewond en werd met een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De 29-jarige automobilist ook afkomstig uit Nieuwe Pekela had op de kruising de scooterrijder niet van rechts zien aan komen.

@ Poiesz geopend in Nieuwe Pekela                                                 woensdag 30 november 2011

Poiesz heeft in Nieuwe Pekela vandaag haar 62e vestiging geopend. De winkel is enige tijd gesloten geweest om een renovatie te ondergaan. Zo zijn er in de nieuwe Friese winkel ambachtelijke versafdelingen, een gedestileerd shop en een servicepoint. Bedrijfsleider Eric Siegers overhandigde afgelopen zaterdag een aantal waardebonnen uit aan bewoners in en om Nieuwe Pekela.

@ Blikschade na aanrijdingen                                                                         zaterdag 29 oktober 2011

Twee aanrijdingen hebben zich gisteravond plaatsgevonden in onze gemeente. De eerste aanrijding was op de N367 op de rotonde nabij restaurant Pekelahof. De veroorzaker van het ongeval is doorgereden. De overige twee auto's hadden flinke schade, één van de wagens moest worden afgesleept.

Later op de avond vond er een eenzijdig ongeval plaats op de F. Clockstraat bijna het nieuwbouwplan "Koersmeulen". Een automobilist botste op een lantaarnpaal.

@ Vrachtwagen schaart op N367 richting Blijham                     dinsdag 18 oktober 2011

Een vrachtwagenchauffeur uit Estland kreeg dinsdagochtend de schrik van zijn leven toen zijn truck met aanhanger schaarde. Het ongeval gebeurde op de N367, de weg van Blijham en Oude Pekela.

Oorzaak was een dikke laag modder dat op de weg lag. Een boer was de afgelopen nacht druk bezig op zijn land en had op het wegdek een dikke laag klei en zand achtergelaten. De boer is vervolgens begonnen met het reinigen van het wegdek maar door de enorme regenval veranderde het wegdek in een modderbad.

De vrachtwagenchauffeur verloor 's ochtends vroeg de macht over het stuur waarna de combinatie schaarde. Een aantal bomen werd geveld door de trailer die net niet in de sloot belandde.Een bergingsbedrijf uit Hoogkerk kwam ter plaatse om het gevaarte weer op de weg te krijgen. Vanwege de bergingswerkzaamheden en het schoonmaken van het wegdek is de rijbaan een groot deel van de ochtend gestremd geweest.

@ Kijk uit voor ontstoppingsbedrijf Zeker en Mobiel                   vrijdag 7 oktober 2011

De gemeente Pekela waarschuwt haar inwoners voor ontstoppingsbedrijf Zeker en Mobiel. Vertegenwoordigers van dit bedrijf gaan op dit moment langs de deuren om langlopende contracten aan te bieden om ontstoppingen in de riolering te verhelpen.

Daarbij wordt de indruk gewekt dat het bedrijf in opdracht van of samen met de gemeente werkt, maar daarvan is absoluut geen sprake. Zo zouden ze vertellen dat de gemeente iedereen verplicht een contract bij dit bedrijf af te sluiten, maar dit is niet juist. Het bedrijf is bij de gemeente onbekend. 

@ Scharnier kapot in sluisdeur                                                                      maandag 12 september 2011

Een kapotte scharnier in een sluisdeur is de oorzaak dat er momenteel geen vaarverkeer mogelijk is door het Pekelder Hoofddiep. De sluisdeur bij ons "'t Veloat" is het euvel van de stremming van de vaarverbinding. Op korte termijn zal de deur uit het water worden getilt om dan te laten repareren. De klus zal met spoed moeten worden geklaard doordat het vaarseizoen nog niet voorbij is. 

@ Windhoos teistert Pekela                                                                               woensdag 7 september 2011

In de nacht van dinsdag op woensdag is in onder andere Pekela veel schade ontstaan door een windhoos. Bomen waaiden om, muurtjes werden vernield, trampolines belanden een paar honderd meter verder en zelfs een woning aan de Feico Clockstraat werd ontzet en onbewoonbaar. Na 01.00 uur ging de storm verder richting Duitsland.
 

@ Twee gewonden op N366                                                                                   zaterdag 20 augustus 2011

Een echtpaar zijn zaterdagmiddag rond vier uur gewond geraakt bij een ongeval op de N366 bij Nieuwe Pekela.

Het echtpaar reed vanaf de oprit de N366 op waar ze een auto die al op de N366 reed vermoedelijk over het hoofd zagen. De wagens raakten elkaar zijdelings waarna de auto van het echtpaar het talud afrolde. De auto belandde uiteindelijk in een sloot.

De brandweer heeft samen met ambulancemedewerkers de inzittenden uit de auto bevrijd. Ze zijn met nog onbekende verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. De N366 is ruim anderhalf uur afgesloten geweest voor het verkeer.


 

@ Twee aanhoudingen na vechtpartij                                                   donderdag 18 augustus 2011

Aan de Hooiweg, bij het asielzoekerscentrum in Oude Pekela heeft woensdagavond een vechtpartij plaats gevonden. Hierbij waren meerdere mensen betrokken. De politie heeft hierbij twee mannen uit Oude Pekela aangehouden, één van 16 en één van 18 jaar.

De twee zouden een 27-jarige inwoner van Scheemda, die in zijn auto zat, tot stoppen hebben gedwongen door op de ruiten van de auto te slaan. Daarna zouden zij het slachtoffer ook geslagen hebben.

@ Ongeval nabij Wedderklap                                                                          vrijdag 12 augustus 2011

Vrijdagmiddag is een 14-jarig meisje gewond geraakt bij een ongeval nabij de Wedderklap. Het meisje uit Stadskanaal zat achterop de scooter van haar vriend uit Veendam. Een grijze bestelbus vanuit de richting Nieuwe Pekela verleende geen voorrang aan de scooter. Het meisje is ter observatie naar het ziekenhuis gebracht.

@ Man uit Meeden                                                                vrijdag 12 augustus 2011

Donderdagnacht is een 49-jarige automobiliest uit Meeden aangehouden voor een alcoholcontrole. Agenten zagen de man in de auto stappen na een cafè bezoek. De man bleek 2,1 promille alcohol in zijn bloed te hebben.

Het rijbewijs van de man is ingevorderd.  

@ Overval op textielwinkel Zeeman                               donderdag 11 augustus 2011

Woensdagmiddag rond 16.45 uur is textielwinkel Zeeman in winkelcentrum De Helling overvallen. De overvaller eiste de inhoud van de kassa. Tijdens de overval was het druk in het winkelcentrum waardoor er een goed signalement bekend is van de dader. Getuigen worden opgeroepen om contact op te nemen met de politie op telefoonnummer: 0900-8844 (lokaal tarief) of Meld Misdaad Anoniem 0800-7000. Verder zijn er ook camerabeelden van de overval. Vorig jaar in april werd hetzelfde winkelbedrijf ook al overvallen.  

@ Brand in auto op Abr. Westersstraat                          zaterdag 6 augustus 2011

Aan de Abraham Westersstraat in Nieuwe Pekela thv ons buurtgebouw is vrijdagmorgen door kortsluiting een auto zwaar beschadigd geraakt. In de kofferbak begon de bedrading te smeulen van een subwoofer. Een naastgelegen vuilniszak met kleding begon ook te smeulen, waardoor er veel rook vrijkwam. De brandweer heeft de kofferbak geblust.

@ Vrachtwagen in de sloot                                           dinsdag 2 augustus 2011
In Oude Pekela, aan het einde van het Borgesiusveen, kwam dinsdagmorgen een vuilniswagen van Sita vast te zitten. De bestuurder zag een greppel over het hoofd, waarna de achterzijde van de vrachtwagen linksachter in de greppel gleed. Bij het voorval raakte niemand gewond.